Grön tillväxt i fokus för möte i Etiopien

Addis Abeba, 171012 (IPS) – Nästa vecka samlas regeringsföreträdare, experter och investerare i Etiopiens huvudstad Addis Abeba när den andra upplagan av Globala veckan för grön tillväxt går av stapeln. Deltagarna kommer att diskutera olika metoder för att skapa en mer hållbar tillväxt i Afrika, men även i andra delar av världen.

Mötet, som organiseras i samarbete mellan etiopiska myndigheter och Global Green Growth Institute, GGGI, kommer att samla fler än 300 ministrar och andra deltagare som ska diskutera olika kreativa förslag på lösningar för att uppnå en grön ekonomisk tillväxt. Diskussionerna ska ta sin utgångspunkt i de nationella åtaganden som världens länder gjort i förhållande till Parisavtalet och de målsättningar som ska uppnås i enlighet med FN:s globala utvecklingsmål i Agenda 2030.

Temat för mötet är “frigörandet av Afrikas potential för grön tillväxt”. Bland de frågor som kommer att diskuteras är hur man ska kunna mobilisera resurser för gröna och klimatrelaterade projekt i utvecklingsländer, hur tillgången på rent vatten och mat ska kunna säkras med hållbara metoder, samt hur en miljöanpassad och socialt inkluderande ekonomisk tillväxt bäst uppnås.

Vid mötet kommer deltagarna att få möjlighet att dela med sig av metoder som kan användas för att få fram finansiella resurser för att kunna investera i hållbara energisatsningar.

Även privata aktörer kommer att ha en framträdande roll vid mötet, eftersom de anses ha stor betydelse i den framtida klimatfinansieringen.

GGGI samarbetar med olika FN-organ och afrikanska utvecklingsbanken för att förmå både privata och offentliga aktörer att öka sina investeringar i en hållbar tillväxt. Det är en internationell organisation som arbetar för att stödja och arbeta för en hållbar tillväxt, genom samarbeten med olika länder i världen.

Ett exempel på en sådan satsning är ett etiopiskt projekt som syftar till att förbättra bevattningsmöjligheterna i de regioner i landet som är hårdast drabbade av torkor. Det är en satsning som förväntas komma närmare en miljon människor till del.

Flera exempel på lyckade satsningar kommer att lyftas fram i samband med mötet, där globala och afrikanska exempel på hur satsningar och strategier som sätter hållbarheten i centrum kommer att presenteras.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *