Zambia: Satsning på mer jämställt fiske ger resultat

Mongu, Zambia, 170922 (IPS) – Liksom på många andra platser i världen utgör överfiske ett hot mot fiskeindustrin i Zambia. Ett av skälen till överfisket är att mycket fångad fisk går förlorad i efterhanteringen. Men genom ett nytt projekt har slöseriet kunnat minskas – samtidigt som fler kvinnor har engagerats.

Enligt FN är fisk en viktig näringskälla som också utgör en del av försörjningen för 820 miljoner människor i världen. Fisket är dessutom en viktig kulturell identitet för många människor, inte minst i västra Zambia. Men här, liksom på många andra platser i världen, utgör det illegala fisket, och överfisket, ett problem.

En orsak till både illegalt fiske och överfiske är de bristfälliga metoder som används för att ta hand om fisk mellan fångst och fram till att den tillagas.

-De flesta anser att överfiske är det enda sättet att kompensera för de förluster som uppstår, säger fiskhandlaren Hadon Sichali i staden Mongu.

Samtidigt har ett annat problem blivit allt vanligare på senare år – minskade fångster, något som anses hänga samman med klimatförändringarna.

Men tack vare en satsning kallad Cultivate Africa’s Future har en del av de problem som omgärdar fisket i Zambia kunnat avhjälpas, samtidigt som ett mycket stort antal kvinnor fått chansen att engagera sig i fiskeribranschen. I satsningen har man bland annat lärt ut nya konserveringstekniker för att se till att slöseriet med fisk minskar.

-Jag vill uppmuntra branschen att använda dessa metoder som drastiskt kan minska förlusterna. Det ökar förtjänsterna för både fiskarna och handlarna, säger provinsens minister Mwangala Liomba.

Inom utbildningen har man dessutom arbetat för ökad jämställdhet, vilket lett till att fler kvinnor har kunnat ta plats i fiskeribranschen. Satsningen är treårig och drivs i samarbete mellan australiska jordbruksforskningsinstitutet, ett lokalt universitet och organisationen WorldFish. Inom projektet undersöktes de förluster som uppstår efter fångst, samt hur fiskens näringsvärden förändras under processens gång, samt maktrelationerna mellan män och kvinnor.

En av forskarna inom projektet, Alexander Shula Kefi, berättar att man inom satsningen använder sig av verktyg för att påverka männens attityder gentemot kvinnor, och att det gett tydliga resultat. Det bekräftas av fiskhandlaren Joyce Nag’umbili från distriktet Senanga.

-Männens inställning har förändrats och de flesta vi samarbetar med behandlar oss numera som jämlikar. En del män har lagt sina egon åt sidan och frågar oss om olika tekniker som de inte har kunskaper om, säger hon.

Hon har två egna barn och ytterligare åtta föräldralösa barn att försörja och säger att projektet blivit en livlina – eftersom den teknik hon har lärt sig har lett till betydligt mindre förluster av fisk – och därmed höjda inkomster.

Den teknik som används för att konservera fisk består bland annat av nya och förbättrade rökanläggningar, metoder för insaltning, förbättrad användning av is och torkning i tält. Fisken som konserveras med hjälp av den nya tekniken har dessutom visat sig ha ett betydligt högre näringsvärde, berättar näringsforskaren Nyambe Lisulo Mkandawire.

*IPS kan erbjuda våra prenumeranter bilder till vissa av våra artiklar. Dessa säljs separat till ett fast pris på 500 kronor styck, eller genom särskilda bildabonnemang. Om ni inte har ett bildabonnemang men vill publicera denna bild var vänlig och mejla vår svenska redaktion på: sweden(at)ipsnews.net och meddela att ni använt den.



Friday Phiri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *