Mongoliets banksektor vill satsa på grön ekonomi

Ulan Bator, 170921 (IPS) – Snabb ekonomisk tillväxt leder ofta till miljöförstöring i en kolbaserad ekonomi. Mongoliet är ett typexempel. Nu vill landets banker ta steg mot en grönare ekonomi.

Vid sidan av en imponerande BNP-tillväxt på 5,3 procent har mycket kraftiga luftföroreningar uppmätts i landet. Mongoliet arbetar nu hårt på en omställning till en grönare ekonomi. Det uppger experter som deltog vid ett möte arrangerat av banksektorn om hållbar finansiering. Mötet hölls i Mongoliets huvudstad Ulan Bator den 14 september. Bland annat deltog politiker, företagsledare, investerare i den privata sektorn, bankdirektörer, regeringstjänstemän, representanter för nationella och internationella organisationer.

Frank Rijsberman vid Global Green Growth Institute, som var medarrangör, berättar att mötet medverkat till att skapa en grön klimatfond för Mongoliet. Fonden ska användas till grön ekonomisk tillväxt – renare energiproduktion och transporter samt projekt för att göra Mongoliets städer mer hållbara. Fonden som ska ha medel på motsvarande mellan 8 och 10 miljoner dollar och ska bland annat finansiera projekt för att energieffektivisera offentliga byggnader i Ulan Bator.

-I Mongoliet har ekonomin vuxit väldigt snabbt. Det har lett till allvarliga miljöproblem. Landet har använt mycket kolbaserad energi. Som en följd av detta har Mongoliet de värsta luftföroreningarna i regionen. Indiens huvudstad New Delhi har massiva luftföroreningar. I Peking är det ännu sämre, men i Ulan Bator är det sämst. Myndigheterna har utropat nationell katastrof till följd av det bruna diset, säger Frank Rijsberman.

Mongoliet är ett av de länder som producerar mest kol. Enligt statistik från landets energidepartement kommer 80 procent av energin från kolkraft. Statistik från Index Mundi visar att nivåerna av luftföroreningarna är farligt höga samtidigt som landets årliga koldioxidutsläpp ligger på 14 ton per person och år.

Regeringen har åtagit sig att arbeta för att uppnå FN:s 17 globala mål i Agenda 2030 samt klimatavtalet som världens länder kom överens om i Paris 2015. Mongoliet har lovat att minska sina koldioxidutsläpp med 14 procent till 2030. Det har beräknats att det kommer att kosta motsvarande 7 miljarder dollar att investera i ökad energieffektivitet, förnyelsebar energiproduktion, investeringar i nya byggnader, avfallshantering och transport.

Banksektorn har lovat att snabba på utvecklingen med initiativ för hållbar finansiering och för en övergång till en grön ekonomi.

-Förutom 7 miljarder dollar kommer små och medelstora företag behöva extra investeringar på motsvarande 1,5 biljoner dollar under de kommande fem åren, främst för byggprojekt och för tillverkningsindustrin. Att ta itu med föroreningar i mark och luft skulle kosta motsvarande ytterligare 4,3 miljarder dollar. För att få fram medel till detta krävs det att både offentliga och privata aktörer samt internationella organisationer samarbetar, säger Orkhon O, ordförande för landets banksammanslutning.

Stella Paul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *