Karibien vill klimatsäkra turistattraktioner

Bridgetown, 170825 (IPS) – För länderna i Karibien är den växande turismen av avgörande ekonomisk betydelse. Men regionen är känslig för de klimatförändringar som riskerar att ödelägga turistindustrin. Genom en ny satsning hoppas länderna bättre kunna bemöta hotet.

Turistindustrin är den viktigaste ekonomiska motorn och efter den offentliga sektorn den bransch som sysselsätter flest människor i Karibien. Det är en bransch som fortsatte att växa under förra året, då siffran på 29 miljoner turister för första gången överskreds. Mycket talar för att innevarande år kommer att bli ett ännu bättre besöksår för regionens länder.

Samtidigt finns det en oro för framtiden eftersom Karibien är mycket sårbart för de klimatförändringar som riskerar att slå hårt mot turismen. Ländernas stora attraktionskraft finns vid stränder och kustnära områden – platser som är särskilt sårbara.

-Effekterna av flera svåra orkaner och förstörelsen av våra högst värderade tillgångar, våra stränder och korallrev, samt vår infrastruktur, hotar att slå undan de framgångar vi uppnått, sade Dominicas utrikesminister Francine Baron vid ett forum om klimatförändringar som hölls tidigare i somras.

Förhoppningen är att den utvecklingen nu ska kunna vända. Regionens organ för utveckling av turistindustrin, CTO, har fått ett bidrag från Karibiska utvecklingsbanken för ett projekt som syftar till att stärka möjligheterna att stå emot hotet från naturkatastrofer och klimatrelaterade faror.

Partnerskapet slöts i samband med en ceremoni som hölls vid Karibiska utvecklingsbankens huvudkontor i Barbados tidigare i somras. I samband med det underströk bankens ordförande Warren Smith hur viktig turismen är för den socioekonomiska utvecklingen i regionen.

-Turismen är ett mycket effektivt verktyg i arbetet för en hållbar utveckling och i kampen mot fattigdomen. Men för att denna viktiga roll ska bibehållas krävs det att åtgärder genomförs mot de enorma hot som klimatförändringar och naturkatastrofer utgör för regionen, sade Warren Smith.

Medel till projektet kommer genom ett program som bland annat finansieras av EU. Genom satsningen kommer man bland annat att utveckla metoder för att öka kunskaperna inom turistindustrin om hur katastrofer kan förebyggas och vilka potentiella risker klimatförändringarna innebär. Både offentliga och privata aktörer inom branschen kommer även att få möjlighet att lära sig mer om de förebyggande insatser som kan göras.

Desmond Brown

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *