Svagt rättsligt skydd för migrantarbetare

Rom, 170815 (IPS) – Många migrantarbetare arbetar i högrisksektorer – samtidigt är rättssystemet ofta utom räckhåll för dem. En ny studie i Sydostasien visar att det främst är organisationer som erbjuder migrantarbetare rättslig hjälp snarare än myndighetsutövare och fackföreningar.

Migrantarbetare möter stora hinder när de ska göra anmälningar eller få hjälp med tvister visar en studie gjord av Internationella arbetsorganisationen, ILO.

Vissa framsteg har gjorts på senare år när det gäller migrantarbetares tillgång till rättssystemet. Bland annat har motsvarande 1,6 miljoner dollar i kompensation betalats ut i olika fall som hanterats av Migrant Workers Resource Centres, som är ett kontor som ILO har inrättat.

-Hinder när det gäller att få tillgång till formellt stöd är främsta anledningen till kränkningar av migrantarbetares rättigheter i samband med rekrytering och anställning, säger Tomoko Nishimoto, ILO:s biträdande generaldirektör och regionchef för Asien och Stillahavsområdet.

ILO-studien visar att även om de omkring 20,2 miljoner migrantarbetarna som kommer från Sydostasien i teorin har samma rättigheter som andra i de länder där de arbetar, möter migrantarbetarna ofta diskriminering.

Brist på skriftliga bevis, höga kostnader för rättshjälp, rädsla för repressalier och språkbarriärer är några av de hinder som lyfts fram i studien.

Rapportförfattarna framhåller att det i många fall finns ett stort behov av att kompensation betalas ut men att detta inte sker.

Den nya studien bygger på anmälningar som samlats in av Migrant Worker Resource Centres mellan 2011 och 2015. Det är detaljerade uppgifter kring över tusen fall och som berör över 7 000 migrantarbetare i Kambodja, Malaysia, Burma, Thailand och Vietnam. Det är det största regionala datamaterialet av migranters anmälningar som sammanställts i Sydostasien uppger ILO.

-Migrantarbetares utsatthet och risk för att utnyttjas förvärras av bristen på rättvisa, effektiva och tillgängliga medel för att hantera klagomål, säger Ben Harkins, huvudförfattare till rapporten.

Studien lyfter fram det viktiga sambandet mellan bristen på effektiva kanaler för migranter för att kunna påtala oegentligheter och fall av tvångsarbete och människohandel.

-De flesta migrantarbetare som står inför en situation där de utnyttjas försöker hitta en lösning – och få löner utbetalade som inte betalats ut eller identitetshandlingar återlämnade. Det är tydligt att arbetslagar och lagar mot människohandel inte räcker. Större ansträngningar krävs för att kunna garantera att migrantarbetare får den kompensation de har rätt till, säger Ben Harkins.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *