Malala utsedd till FN:s yngsta fredssändebud

New York, 170411 (IPS) – Den pakistanska fredspristagaren Malala Yousafzai blev på måndagen utsedd till FN:s hittills yngsta fredssändebud. I rollen kommer hon att fokusera på flickors rätt till utbildning.

FN:s generalsekreterare António Guterres hyllade i samband med en invigningsceremoni den unga aktivisten.

-Du är en symbol för en av de viktigaste frågorna i världen – allas rätt till utbildning, sade FN-chefen.

António Guterres sade vidare att Malala Yousafzai visat stort mod i hennes kamp för flickor och kvinnors rätt till utbildning och jämlikhet, då hon trotsat stora faror.

Den nu 19-åriga Malala Yousafzai blev en internationell symbol för flickors rättigheter efter att hon 2012 blev skjuten och svårt skadad i sin hemprovins Swat. Mordförsöket utfördes på grund av hennes kamp mot talibanernas förbud mot utbildning för flickor.

Sedan dess har Malala Yousafzai fortsatt att kämpa för mänskliga rättigheter. Hon är den yngsta personen hittills som har mottagit fredspriset och har varit med och grundat Malala Fund, en fond som arbetar för de miljontals flickor i världen som förnekas rätten att gå i skolan.

-För tre och ett halvt år sedan stod jag på denna scen och sade till världen att utbildning är en grundläggande mänsklig rättighet för alla flickor. Nu står jag här igen och säger samma sak – utbildning är en rättighet för alla barn, och i synnerhet flickor, och det är en rättighet som inte får försummas, sade Malala Yousafzai vid ceremonin i FN-högkvarteret.

Det finns fler än 130 miljoner flickor i världen som inte går i skolan. Några av orsakerna är att flickorna istället tvingas arbeta, ta hand om småsyskon eller att de blir bortgifta redan som barn. Många flickor utsätts dessutom för våld, vilket utgör ytterligare ett hinder för att de ska kunna gå i skolan.

Med anledning av kriget i Syrien sade Malala Yousafzai: -Till barnen som lever under belägring i Aleppo vill jag säga att jag ber om att ni ska få komma i säkerhet. Jag ber om att ni ska växa upp och bli starka, få gå i skolan och en dag kunna uppleva fred i ert land. Men böner räcker inte. Vi måste agera. Det internationella samfundet måste göra allt för att få ett slut på detta inhumana krig.

Nyligen kritiserade Malala Yousafzai USA:s inreseförbud för personer från flera muslimskt dominerade länder. Hon har uppmanat president Donald Trump att inte vända ryggen åt familjer som tvingas fly undan våld och krig.

-Jag är muslim och det är jag stolt över. Jag anser att människor ska se på mig och alla andra 1,6 miljarder muslimer som lever i fred och tror på freden, istället för på det fåtal som är terrorister. De är inte oss, sade hon vid måndagens ceremoni.

Både hon och FN-chefen underströk de utmaningar som flyktingar som lever i läger möter. Globalt går endast hälften av de barn som befinner sig på flykt i skolan. Klyftan vidgas ytterligare för de äldre barnen, då endast en femtedel av barnen går i gymnasiet och knappt några flyktingar studerar på universitet. Libanon är ett land där bara hälften av de syriska flyktingbarnen går i skolan.

-Det visar hur lite det internationella samfundet gör för att flyktingbarnen ska få en utbildning. Det är vårt ansvar, i synnerhet de rika ländernas, att visa solidaritet med dem som inte har möjlighet att ge sina barn den utbildning de har rätt till, sade António Guterres.

Malala Fund finansierar flera skolor i världen, bland annat i två flyktingläger i Jordanien.

FN:s fredssändebud väljs ut av generalsekreteraren för att öka kunskaperna om världsorganisationens arbete. Tidigare har bland andra skådespelaren Leonardo Di Caprio, författaren Paulo Coelho och artisten Stevie Wonder fått utmärkelsen.

Tharanga Yakupitiyage

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *