Det lokala i centrum för nya satsningar på skolluncher

San José, 170407 (IPS) – Över stora delar av Latinamerika och Karibien har en ny typ av luncher börjat serveras på landets skolor. Med inspiration från Brasilien ligger fokus i allt högre grad på nyttigare mat, som produceras av lokala producenter.

Sunita Daniel säger att skolluncherna hemma i Saint Lucía fram till för bara några år sedan främst bestod av importerade halvfabrikat. Men allt kom att förändras efter att Sunita Daniel, som då var planeringschef vid landets jordbruksmyndigheter, besökte Brasilien och fick lära sig om landets skolmatsprogram. Där satsar man på välavvägda och nyttiga mat som i många fall har producerats av lokala småjordbrukare.

-Jag reste hem och sa till min regering att dett var något även vi borde göra, berättar Sunita Daniel.

I dag köps skolmaten i den lilla önationen in från lokala producenter, främst från mindre familjejordbruk.

Saint Lucia är bara ett av många länder i regionen som genomför liknande satsningar, i linje med det nationella skolmatsprogram som Brasilien arbetat fram under senare år.

I ett regionalt projekt, som stöds av den brasilianska staten och FN:s livsmedelsprogram FAO pågår nu dessa satsningar i 13 länder i Latinamerika och Karibien. Nyligen samlades representanter för dessa länder vid ett möte i Costa Ricas huvudstad San José, där målet var att utbyta erfarenheter.

Najla Veloso, regional koordinator för projektet, säger att satsningen i Brasilien lägger stor vikt vid att skolmaten har en hög kvalité.

-Vi pratar om att vi ska erbjuda nyttig mat varje skoldag året om, genom inköp från familjejordbruk, säger Najla Veloso till IPS.

I Brasilien äter 41 miljoner skolbarn minst ett mål mat om dagen i sina skolor, genom ett samarbete med statens och lokala myndigheter. Enligt Najla Veloso har den regionala satsningen lett till att ytterligare 68 miljoner skolbarn i regionen fått tillgång till bra skolmat.

Utformningen av programmen ser dock lite olika ut i de olika länder som ingår. Sunita Daniel berättar att man i Saint Lucía vände sig till den privata sektorn för att få fram resurser för att kunna erbjuda bra skolluncher till närmare nio tusen skolbarn i åldern upp till tolv år.

I Honduras har satsningen lett till ett samarbete mellan olika mindre lokala grupper, myndigheterna och skolorna.

-Vi hade ingen lag om skolluncher förrän förra året, men satsningen gjordes tidigare, med hjälp från personer på gräsrotsnivå, berättar Joselino Pacheco, som är chef för satsningen i Honduras.

I Honduras stiftades en lag om skolluncher i september förra året. Även i Bolivia, Brasilien och Paraguay finns liknande lagar.

*IPS kan erbjuda våra prenumeranter bilder till vissa av våra artiklar. Dessa säljs separat till ett fast pris på 500 kronor styck, eller genom särskilda bildabonnemang. Om ni inte har ett bildabonnemang men vill publicera denna bild var vänlig och mejla vår svenska redaktion på: sweden(at)ipsnews.net och meddela att ni använt den.



Diego Arguedas Ortiz

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *