Förödande orkan skapade skola för hållbarhet

Kingstown, St. Vincent, 170406 (IPS) – Skolan Richmond Vale Academy på St. Vincent har länge varit en samlingsplats för ungdomar från olika delar av världen. Fokus har legat på fattigdomsfrågor, men efter att skolan hamnade mitt i en förödande orkan har klimatet stått i centrum för utbildningen.

När skolan på Västindien först startades under 1980-talet var den tänkt att ta emot danska ungdomar med olika typer av sociala problem. Tanken var att en vistelse på landsbygden vid Richmond Vale skulle ge ungdomarna en ny syn på livet.

Men skolan blev ingen succé, utan lades med tiden ner och ersattes av ett jordbruk. I början av 2000-talet gjordes de första försöken att återuppta verksamheten på skolan, och nu har den varit i drift i tio års tid. De elever som kommer hit från olika delar av världen brinner alla av en vilja att göra något åt fattigdomen och den globala uppvärmningen.

Klimatfrågan blev viktig för den icke- vinstdrivande skolan efter att de fallit offer för orkanen Tomas, som slog till mot St. Vincent i oktober 2010.

-Det var en stor ögonöppnare för mig. Vi var förstås oroade redan innan, men det var mitt första möte med klimatförändringarna, berättar skolchefen Stina Herberg för IPS.

Hundratals hus blev av med sina tak på grund av orkanen och närmare 90 procent av bananodlingarna gick förlorade. På Richmond Vale Academy kunde lärare och studenter bara sitta och lyssna på orkanens härjningar.

-Det var både känslomässigt och läskigt att höra hur dessa enorma träd föll ner, knäckta som tändstickor, berättar Stina Herberg.

Skolans egen bananplantage, som efter tre års arbete stod klar att börja exportera bananer till Europa, förstördes helt.

-Tre år arbete förstördes på sju timmar. Men för andra bönder var det ett helt livsverk som gick förlorat, berättar Stina Herberg.

Katastrofen skapade många frågor och ledde till att skolan blev mer inriktad på klimatfrågor. Numera kommer unga människor från hela världen, liksom lokala studenter till skolan, där de kan gå ett upp till sex månader långt program med fokus på klimatförändringar. Studenterna besöker även närliggande byar för att på plats se hur extrema väderfenomen slagit mot byggnader och infrastruktur.

En stor del av utbildningen handlar dock om förebyggande insatser. På skolan har man utvecklat modeller som man sedan praktiserar på skolans eget ekologiska jordbruk. Detta för att visa hur människor på egen hand kan minska sina klimatutsläpp.

Som exempel kan nämnas att skolan har utvecklat en egen biogasanläggning där 1,5 kilo köksavfall som mixas med vatten kan användas som bränsle i upp till fem timmar.

-Det är en modell som kan användas av familjerna i byarna, säger Stina Herberg.

Efteråt kan resterna av biogasproduktionen användas som gödningsmedel.

-Det viktiga är att människor får reda på att det finns alternativ, säger Stina Herberg.

*IPS kan erbjuda våra prenumeranter bilder till vissa av våra artiklar. Dessa säljs separat till ett fast pris på 500 kronor styck, eller genom särskilda bildabonnemang. Om ni inte har ett bildabonnemang men vill publicera denna bild var vänlig och mejla vår svenska redaktion på: sweden(at)ipsnews.net och meddela att ni använt den.



Kenton X. Chance

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *