Sökandet fortsätter i Kongo efter försvunna förare

New York, 170404 (IPS) – Svenska Zaida Catalán och amerikanska Michael Sharp och deras tolk Betu Tshintela försvann under ett FN-uppdrag i Kongo-Kinshasa för drygt två veckor sedan. I förra veckan hittades kropparna. Nu fortsätter sökandet efter de försvunna chaufförerna.

De två experterna rapporterade direkt till FN:s säkerhetsråd och generalsekreteraren om Kongo- Kinshasa. De försvann tillsammans med sin tolk och sina tre chaufförer den 12 mars i samband med att de undersökte misstankar om att kongolesiska soldater begått krigsförbrytelser i staden Kananga i Kasai-regionen.

-Michael och Zaida miste livet när de försökte förstå orsakerna till konflikter och osäkerhet i Kongo-Kinshasa för att bidra till fred i landet och för dess folk, sade FN:s generalsekreterare António Guterres som uppgav att han var djupt sorgsen när han nåddes av beskedet.

Situationen har varit osäker i Kongo-Kinshasa sedan folkmordet i Rwanda 1994. Det är en av de dödligaste konflikterna i Afrikas historia och minst 5 miljoner civila har mist livet. Trots att ett fredsavtal skrevs 2003 har oroligheterna fortsatt och våld har blossat upp på nytt de senaste månaderna.

Protester bröt ut runt om i landet när president Joseph Kabila vägrade avgå trots att hans mandatperiod löpte ut i december 2016. Säkerhetsstyrkor uppges ha dödat över 50 personer och gripit hundratals oppositionsledare och anhängare av oppositionen. Sammandrabbningarna mellan regeringstrupper och lokala miliser har ökat i olika delar av landet, däribland i Kasai-regionen där det har varit särskilt oroligt.

Den kongolesiska regeringen pekar ut milisen Kamwina Nsapu som skyldiga till morden på Zaida Catalán och Michael Sharp. Över 400 personer har dödats i Kasai-regionen och 200 000 har drivits på flykt sedan i augusti då våldet trappades upp på grund av att regeringsstyrkorna dödat ledaren för milisen Kamwina Nsapu. Enligt människorättsorganisationen Human Rights Watch har säkerhetsstyrkorna använt övervåld mot påstådda medlemmar av milisen, däribland kvinnor och barn. Massgravar har också hittats i området.

Den kongolesiska regeringens talesperson Lambert Mende har meddelat att tolken Betu Tshintela också fanns bland de döda. Tre ytterligare personer är fortfarande försvunna, bland annat chauffören Isaac Kabuayi.

-Sökandet fortsätter, säger Farhan Haq, talesperson för FN:s generalsekreterare, på en fråga från IPS om hur arbetet går vidare med de övriga som rapporterats försvunna.

FN-chefen António Guterres har krävt att grundlig utredning om morden genomförs.

-FN kommer att göra allt för att se till att rättvisa skipas, säger han.

Amnestys Östafrikachef, Muthoni Wanyeki, uppmanar den kongolesiska regeringen att genomföra utredningar och säger att morden bör bli “en påminnelse om hur brådskande det är att få ett slut på våldet i Kasai-regionen”.

Human Rights Watch betonar vikten av att överenskommelsen genomförs som nåddes i slutet av 2016 där katolska kyrkan agerade medlare i förhandlingarna. Överenskommelsen innebär att presidenten inte kan sitta kvar på posten en tredje mandatperiod och att presidentval ska hållas innan årets slut.

Michael Sharp, 34, hade befunnit sig i Kongo- Kinshasa i fem år och hade tidigare arbetat som koordinator för östra Kongo för biståndsorganisationen Mennonitiska centralkommittén. Zaida Catalán, 36, tidigare jurist och politiker för Miljöpartiet hade tidigare arbetat på Västbanken och Afghanistan innan hon skickades ut på FN-uppdraget.

Tharanga Yakupitiyage

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *