Costa Rica: Ny strandväg kan slukas av stigande hav

Cienaguita, 170330 (IPS) – Kuststaden Cienaguita i Costa Rica fick ett stort lyft när ett projekt med en ny väg stod klar, med tillhörande cykelbana och lekplatser nära stranden. Men bara två år senare befarar invånarna att hela satsningen är på väg att gå förlorad.

Den nya vägen mellan stranden och stadens hus blev klar i mars för två år sedan. Vid sidan av cykelbanor och lekplatser byggdes även en liten idrottsplats där ungdomar brukar samlas för att motionera.

-Boulevarden innebar en stor omställning för befolkningen, berättar den lokale ledaren Ezequiel Hudson för IPS.

Han menar att satsningen har haft stor betydelse för ortens 5 400 invånare. Men nu hotas hela investeringen av erosion och stigande havsnivåer. Ibland blir hela vägområdet översvämmat av havet.

Många i Cienaguita oroar sig över vad klimatförändringarna kommer att få för inverkan på den lilla staden. Försiktiga uppskattningar gör gällande att havsnivån kan komma att stiga med mellan 20 och 60 centimeter fram till år 2100. Men nya studier tyder på att höjningen kan bli större än så – vilket skulle slå hårt mot hela orten där de flesta lever av fiske eller arbetar i hamnen.

-För några dagar sedan steg havsnivån så att hela gatan blev översvämmad, berättar Reynaldo Charles för IPS.

Han är ordförande för en lokal organisation som arbetar för utveckling. Alla är stolta över den nya gatan och dess omgivningar. Men Reynaldo Charles berättar att erosionen redan har lett till att många av de mandelträd som tidigare kantade vägen har försvunnit.

Befolkningen säger att förändringarna har gått snabbt. Fram till för ett antal år sedan var det 50 meter ner till havet från stranden. Numera når havsvågorna ibland ända fram till de första husens dörrar, när tidvattnet är som högst. Människor har tvingats skydda sina byggnader med sandsäckar.

-Det här måste få en lösning snabbt, konstaterar pensionären Eliécer Quesada till IPS, medan han ser vattnet slå in bara en bit bort från hans hus.

Framför huset finns det nästan ingen strand alls, utan här slår vågorna in mot de stenar som placerats ut av den statliga elleverantören som skydd för elkablarna i marken.

Erosionen är ett problem för hela den costaricanska kusten mot Karibiska havet, berättar havsforskaren Omar Lizano, som är verksam vid marinforskningscentret Cimar.

-Det här problemet finns längs hela vår karibiska kust och jag antar att samma sak kommer att påträffas i Nicaragua, Panama och i hela regionen, säger Omar Lizano till IPS.

Han har i flera års tid studerat landets stränder och sett hur havet når högre och högre upp.

-Vi har dokumenterat stigande havsnivåer och starkare vindar och vågor, säger Omar Lizano.

Som exempel kan nämnas nationalparkens Cahuitas stränder, som har blivit betydligt kortare. Det utgör ett hot mot de havssköldpaddor som lägger sina ägg där.

Befolkningen i Cienaguita talar nu om behovet av mer resurser för att bygga skydd mot havsvågorna.

Men Omar Lizano menar att ett land som Costa Rica inte har de resurser som krävs för att skydda landets kuster, på grund av de höga kostnader det skulle medföra.

-Och om vi inte har råd med det, så är det enda som återstår att flytta till högre belägna marker. Det är vår omställningsåtgärd, säger han.

Costa Rica håller för närvarande på att utarbeta en nationell omställningsplan, där man ska besluta om vad som måste göras för att hantera klimatförändringarnas värsta effekter. Klart är dock att befolkningarna vid landets kuster kommer att vara högt prioriterade.

-Jag anser att vi på allvar måste börja tala om hur sårbara befolkningar vid kusterna är, som den i Cienaguita, säger Pascal Girot, som är klimatchef vid landets miljödepartement, till IPS.

*IPS kan erbjuda våra prenumeranter bilder till vissa av våra artiklar. Dessa säljs separat till ett fast pris på 500 kronor styck, eller genom särskilda bildabonnemang. Om ni inte har ett bildabonnemang men vill publicera denna bild var vänlig och mejla vår svenska redaktion på: sweden(at)ipsnews.net och meddela att ni använt den.



Diego Arguedas Ortiz

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *