Utsläppen behöver halveras varje årtionde enligt experter

Uxbridge, Kanada, 170328 (IPS) – En halvering av utsläppen varje decennium från 2020 krävs för att klara högst två graders global uppvärmning. Det uppger klimatexperter vid Stockholm Resilience Centre.

Uppgifterna publicerades nyligen i den vetenskapliga tidskriften Science. För att klara högst två graders global uppvärmning ska de globala utsläppen ha nått sin högsta nivå senast 2020 och vara nära noll 2050, enligt Parisavtalet. Det här innebär bland annat att kol- och oljeanvändningen i världen skulle behöva upphöra runt 2030-2035 respektive 2040- 2045.

De globala temperaturerna har redan ökat med 1,1 grader Celsius.

-Efter Pariasavtalet började vi arbeta med att ta fram en vetenskapsbaserad handlingsplan för att hålla oss långt under gränsen för två graders global uppvärmning, säger Owen Gaffney, klimatexpert vid Stockholm Resilience Centre.

I tidskriften Science förslår forskarna en variant på Moores lag för klimatet. Moores lag, uppkallad efter en av Intels grundare Gordon E. Moore, handlar om att teknikutvecklingen går så pass snabbt att antalet transistorer som får plats på ett chip fördubblas vartannat år. En Moores lag för klimatet skulle innebära att världens utsläpp av koldioxid når sin topp senast år 2020 för att därefter halveras varje årtionde.

De globala utsläppen av koldioxid var 38 miljarder ton 2016, ungefär lika stora som de två föregående åren. Om utsläppen når sin topp på 40 miljarder ton 2020, behöver de minska till 20 miljarder ton till 2030, för att därefter halveras 2040 och 2050, enligt en Moores lag för klimatet.

-De globala utsläppen kan ha avstannat de senaste tre åren, men det är för tidigt att säga om de har nått sin kulmen till följd av Kinas otroliga ansträngningar, säger Owen Gaffney till IPS.

Enligt uppgifterna i tidskriften Science har Kinas kolanvändning gått från en ökning på 3,7 procent 2013 till en minskning på 3,7 procent 2015. Samtidigt har vindkraftskapaciteten i Kina ökat från 400 megawatt 2004 till 145 000 megawatt 2016.

-Under det senaste decenniet har andelen förnybar energi i energisektorn fördubblats vart 5,5 år. Om fördubblingen fortsätter i samma takt kommer användningen av fossila bränslen ha fasats ut fullständigt innan 2050, säger Johan Rockström, som står bakom artikeln och som är chef för Stockholm Resilience Centre.

-Vi har identifierat konkreta åtgärder som krävs för minskade utsläpp till 2050. Företag som försöker att undvika dessa åtgärder kommer att gå miste om nästa industriella revolution och därmed de bästa möjligheterna för lönsamhet i framtiden, säger Hans Joachim Schellnhuber vid Potsdaminstitutet i Berlin.

Bland annat krävs att andelen förnybar energi i energisektorn fördubblas var 5-7 år, att det görs satsningar på teknik för att få bort koldioxid ur atmosfären och att det sker en snabb minskning av avskogning och utsläppen från jordbruk. Dessutom måste de omkring 600 miljarder dollar i årliga subventioner till den fossila bränsleindustrin slopas och investeringar i kol stoppas.

-Snabbväxande ekonomier i Indien, Indonesien och andra länder måste få hjälp med övergången till grön teknik. De kan inte använda kol på det sätt som Kina har gjort. Det finns det inte utrymme för i den globala kolbudgeten, säger Owen Gaffney.

Indien är dock på väg i fel riktning.

-Kolkraftverk som byggs och planeras enbart i Indien skulle stå för hälften av den globala kolbudgeten, säger Steven Davis vid University of California, som kommer att publicera en ny studie inom kort.

Stephen Leahy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *