USA anklagas för att ha bjudit in "hatgrupp" till FN-möte

New York, 170322 (IPS) – Kritiker menar att en “hatgrupp” bjudits in som medlem av USA:s officiella delegation vid det pågående internationella toppmötet om kvinnors rättigheter i New York. Organisationen anklagas för att använda sig av “våldsam retorik” mot hbtq- personer.

Kritiken gäller organisationen C-FAM, som har bjudits in som medlem av USA:s officiella delegation vid mötet. Enligt medborgarrättsorganisationen Southern Poverty Law Center är C-FAM att betrakta som en så kallad hatgrupp, på grund av “dess ofta våldsamma retorik i fråga om hbtq-rättigheter”. Något som bland annat uppmärksammats av organisationen International Women’s Health Coalition.

Jessica Stern, ordförande för hbtq- organisationen Outright Action International, menar att C-FAM är en grupp med en “våldsam mentalitet” och påpekar samtidigt behovet av att alla former av diskriminering förhindras vid det pågående toppmötet, CSW. Hon understryker samtidigt att det är av högsta vikt att “USA:s regering ser till att skydda världens mest utsatta personer”.

På global nivå är hbtq-personer en av de grupper som löper allra störst risk för att bli diskriminerade, utsatta för våld och tvingas leva i fattigdom. Men trots detta fortsätter gruppens rättigheter att utelämnas i alla stora FN-dokument, säger Jessica Stern till IPS. Enligt henne gäller det även alla slutdokument från FN:s tidigare internationella toppmöten om kvinnors rättigheter.

-Det vi begär är att våra allierade i regeringar och i olika civila rörelser förstår att de måste ställa sig bakom oss i kraven på att våra behov inkluderas, säger Jessica Stern.

Men trots detta menar hon att det är mycket positivt att det finns ett tydligt fokus på hbtq-personers rättigheter vid många av kringarrangemangen till årets toppmöte, som samlar tusentals deltagare under tio dagar i New York. Mötet avslutas på fredag denna vecka.

En av hbtq-rörelsens deltagare vid årets möte är Pepe Julien Onzema, en transperson från Uganda som nyligen deltog vid ett sidoarrangemang. Till IPS säger han att det numera finns en viss öppenhet för att även inkludera transpersoner i den internationella feministiska rörelsen, men att det fortfarande återstår hinder. Han säger sig dock ha blivit välkomnad vid mötet.

-Jag har upplevt värme från människor som vet om att jag är en transperson som kommer från Uganda.

Den ugandiska regeringens hets mot hbtq-personer har på senare år fått stor internationell uppmärksamhet.

IPS lyckades inte få någon kommentar från USA:s FN-delegation angående C-FAM innan publiceringen av denna artikel.

*IPS kan erbjuda våra prenumeranter bilder till vissa av våra artiklar. Dessa säljs separat till ett fast pris på 500 kronor styck, eller genom särskilda bildabonnemang. Om ni inte har ett bildabonnemang men vill publicera denna bild var vänlig och mejla vår svenska redaktion på: sweden(at)ipsnews.net och meddela att ni använt den.



Lyndal Rowlands

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *