Föroreningar orsakar en fjärdedel av dödsfallen bland barn

New York, 170306 (IPS) – En fjärdedel av de barn under fem år som avlider, gör det till följd av ohälsosamma och förorenade miljöer. Det handlar främst om smutsigt vatten och luftföroreningar, passiv rökning och dålig hygien, enligt en rapport från Världshälsoorganisationen, WHO.

Ohälsosamma och förorenade miljöer leder till 1,7 miljoner dödsfall bland små barn varje år, enligt WHO.

-Nästan hälften av världens befolkning använder smutsiga bränslen som kol eller gödsel för matlagning, uppvärmning eller belysning, säger Maria Neira, chef för WHO:s avdelning för folkhälsa och miljö.

Barn utsätts för många föroreningar både i och utanför hemmet. En del barn utsätts för gifter vid tobaksodlingar och vid återvinningsarbete. Den skadliga exponeringen ökar barnens risk för att få lunginflammation och kroniska luftvägssjukdomar såsom astma. Det ökar också risken för att hjärnans utveckling skadas.

Maria Neira säger att barn hjälper sina mödrar att återvinna små bitar ur elektronikavfall som datorer eller TV-apparater som skeppas från andra länder.

-Barn utsätts för kemikalier som skadar hjärnans utveckling, säger hon.

Ett sätt att ta itu med de miljögifter som barn utsätts för är att se till att hushållen har tillgång till rent bränsle. Bättre ventilation och tillgång till bättre spisar har också betydelse, säger Maria Neira.

-Användningen av grön, förnybar energi kan också bidra till att bekämpa klimatförändringarna som också påverkar barns hälsa, säger hon.

Enligt WHO dör 570 000 barn under fem år varje år till följd av luftvägsinfektioner, såsom lunginflammation som orsakas av luftföroreningar och passiv rökning. Många av dessa dödsfall kan förhindras bland annat genom tillgång till rent vatten och rent bränsle.

-En förorenad miljö är en dödlig miljö – i synnerhet för barn. Deras organ och immunsystem, som är under utveckling, och deras små kroppar och trånga luftvägar, gör dem särskilt sårbara för smutsig luft och smutsigt vatten, sade WHO:s generaldirektör Margaret Chan i ett uttalande.

*IPS kan erbjuda våra prenumeranter bilder till vissa av våra artiklar. Dessa säljs separat till ett fast pris på 500 kronor styck, eller genom särskilda bildabonnemang. Om ni inte har ett bildabonnemang men vill publicera denna bild var vänlig och mejla vår svenska redaktion på: sweden(at)ipsnews.net och meddela att ni använt den.



Lyndal Rowlands

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *