Förnödenheter når folkgruppen rohingya

New York, 170227 (IPS) – En malaysisk hjälpkonvoj har anlänt till delstaten Rakhine i Burma med förnödenheter till den statslösa, muslimska folkgruppen rohingya.

Den malaysiska regeringen har sänt hundratals ton med mat och förnödenheter, bland annat kläder och hygienartiklar till staden Sittwe i delstaten Rakhine. Militära fartyg har även kommit med leveranser till grannlandet Bangladesh dit många har flytt som tillhör folkgruppen rohingya, sedan våldet trappats upp sedan 2016.

Burmesisk militär inledde en offensiv efter att flera burmesiska gränsvakter dödades i oktober i den nordliga delstaten Rakhine. Kontoret för FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, OHCHR, rapporterar om sexuellt våld, utomrättsliga avrättningar, tortyr och påtvingade försvinnanden i samband med den brutala militärinsatsen. Enligt OHCHR har myndigheterna i Burma med stor sannolikhet gjort sig skyldiga till brott mot mänskligheten. Den burmesiska regeringen förnekar detta.

Sedan i oktober har omkring 90 000 människor flytt från Rakhine och 66 000 har tagit sig över gränser in till grannlandet Bangladesh.

I sin årliga rapport uppger Amnesty International att när det gäller den pågående konflikten har inte mycket förbättrats sedan den nya regeringen med Aung San Suu Kyi tog makten 2015.

Burmas regering uppges ha försökt stoppa den malaysiska hjälpkonvojen med hänvisning till att fartyget inte hade tillstånd att komma in i landet. Fartyget fick inte tillstånd att leverera material direkt till staden Sittwe. Till slut fick fartyget komma in i hamnen i Rangoon med kravet att material levereras både till den övervägande buddhistiska befolkningen i Rakhine och minoritetsfolket rohingya i området.

Den malaysiska regeringen har gjort flera uttalanden kring situationen för folkgruppen rohingya i Burma.

“Vi kan inte bara sitta och titta på när folkmord äger rum. Vi måste försvara folkgruppen inte bara för att de har samma tro utan för att de är människor, deras liv har värde,” sade Malaysias premiärminister Najib Razak i december och riktade sig till grannländer i Asien och det internationella samfundet.

Trots att minoritetsfolket rohingya levt i många generationer i Burma vägrar landets myndigheter att ge folkgruppen medborgarskap. De flesta är mycket fattiga och får inte resa utan tillstånd eller tillgång till sjukvård. FN:s flyktingorgan UNHCR har kallat folkgruppen “den mest förföljda i världen”.

Konflikten mellan den övervägande buddhistiska befolkningen och den muslimska folkgruppen rohingya blossade upp 2012. Burmas regering har meddelat att en kommitté har tillsatts för att undersöka situationen i Rakhine. FN:s sändebud för mänskliga rättigheter i Burma kommer att presentera en rapport för FN:s människorättsråd i mars.

*IPS kan erbjuda våra prenumeranter bilder till vissa av våra artiklar. Dessa säljs separat till ett fast pris på 500 kronor styck, eller genom särskilda bildabonnemang. Om ni inte har ett bildabonnemang men vill publicera denna bild var vänlig och mejla vår svenska redaktion på: sweden(at)ipsnews.net och meddela att ni använt den.



Tharanga Yakupitiyage

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *