Populism ingen bot mot korruption enligt ny rapport

Berlin, 170131 (IPS) – Korruption och sociala orättvisor skapar förutsättningar för populistiska politiker att nå framgångar på grund av medborgarnas missnöje. Det hävdar antikorruptionsorganet Transparency International.

I den nya rapporten från Transparency International, TI, har fler av de 176 jämförda länderna sjunkit i organisationens index, än antalet länder som har fått förbättrade resultat. Enligt rapportförfattarna behövs därför snabba åtgärder i fler än ett hundra länder för att nå framgång i arbetet för en värld fri från korruption.

Berlin-baserade TI menar att korruption och orättvisor samverkar, vilket i sin tur skapar en ond cirkel där korruption och orättvis makt- och inkomstfördelning ingår.

Avslöjandet av de så kallade Panamadokumenten visar enligt TI att det fortfarande är för enkelt för världens rika och mäktiga att utnyttja de globala finanssystemen för att berika sig själva.

-I allt för många länder har människor inte möjlighet att tillgodose sina basala behov och tvingas gå till sängs hungriga på grund av korruption, medan de mäktiga kan leva flott, säger José Ugaz, organisationens ordförande.

TI understryker i den nya rapporten att stora korruptionshärvor, som Petrobras-skandalen i Brasilien, visar hur en samverkan mellan företag och politiker kan leda till att miljardbelopp som skulle komma samhället till del i stället försvinner.

Rapportförfattarna påpekar att många människor tröttnat på politikernas tomma löften om att de ska bekämpa korruptionen och i stället börjat lyssna på populister som lovar att förändra systemen och få bort korruptionen. Detta trots att detta sannolikt bara skulle leda till en ännu sämre situation.

– I länder med auktoritära eller populistiska ledare ser vi ofta hur demokratin försvagas. I stället för att bekämpa en kapitalism som bedrivs kompisar emellan brukar dessa ledare leda till ännu mer korrupta system, säger José Ugaz.

TI menar att yttrandefrihet, öppenhet och starka demokratiska institutioner är förutsättningar för att civilsamhällen och medier ska kunna ställa ansvariga till svars och belysa problem med korruption.

Två länder som har tappat i ranking under senare år är Ungern och Turkiet, som båda styrs av auktoritära ledare. TI menar att många länder är i behov av djupgående reformer som gör det möjligt för medborgarna att ställa sina företrädare till svars. Som exempel nämns behovet av offentliga register som visar vilka företag som ägs av vem samt åtgärder mot personer som professionellt arbetar med att hjälpa till att förflytta förskingrade pengar utomlands.

Av de 176 jämförda länderna hamnar Danmark och Nya Zeeland högst i rankingen, med 90 poäng av 100 möjliga, följda av Finland på 89 poäng och Sverige på 88.

Enligt TI är inga länder helt befriade från korruption, men länderna som ligger högst i rankningen kännetecknas alla av offentlig öppenhet, pressfrihet, starka medborgerliga rättigheter och oberoende rättssystem.

För tionde året i rad hamnar det krigshärjade Somalia på sista plats i rankningen, men blott 10 poäng före Sydsudan, Nordkorea och Syrien. Dessa är alla länder som enligt TI kännetecknas av omfattande straffrihet för korruption, politisk vanskötsel och svaga institutioner.

Finn Heinrich från TI påpekar i en kommentar till rapporten att populistiska ledare som USA:s nytillträdde president Donald Trump ofta talar om en “korrumperad elit” som bara är intresserade av att berika sig själva samtidigt som “de arbetande människorna” ställs vid sidan. Enligt Finn Heinrich stämmer det att det finns en koppling mellan korruption och sociala orättvisor, men samtidigt har de populistiska ledarnas resultat när det gäller att bekämpa fenomenet hittills varit mycket dåligt. “De utnyttjar budskapet om korruption och orättvisor för att få ökat stöd men har inga planer på att ta tag i problemet på riktigt”, skriver Finn Heinrich.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *