Sociala medier i centrum för mexikanska protester

Mexico City, 170124 (IPS) – Protesterna mot de höjda energipriserna fortsätter i Mexiko, ofta iscensatta genom uppmaningar i de sociala medierna. Samtidigt pågår en motreaktion, där aktivister hotas till tystnad.

I en film som lagts upp på Youtube uppmanar en man befolkningen att gå ut på gatorna och protestera mot att energipriserna vid årsskiftet höjdes med upp till 20 procent.

-Tiden är inne för att störta det korrumperade politiska systemet, det är nu eller aldrig, säger Amín Cholác på Youtube-klippet, som setts tusentals gånger.

I filmen uppmanas tittarna att delta i protester mot regeringen och den konservativa presidenten Enrique Peña Nieto.

-Jag gjorde videon eftersom vi inte står ut längre, landet kan inte stå ut längre, säger Amín Cholác, som är jurist och ordförande för organisationen Dos Valles Valientes i den sydliga delstaten Chiapas, till IPS.

Filmen har även spritts vidare genom andra digitala kanaler.

-Den har blivit väl mottagen av människor över hela landet. Men jag har också mottagit hot, berättar aktivisten.

Amín Cholács organisation är särskilt kritisk mot de höjda elpriserna och filmens snabba spridning är ett bevis för den ökade betydelse internet har fått i Mexiko. Samtidigt förekommer också motattacker, där krafter som är lojala med makten sprider desinformation och propaganda.

Priset på bensin höjdes vid årsskiftet på grund av slopade subventioner, vilket utlöste en våg av protester, plundringar av butiker, blockader och vägspärrar – samt en rad rättsprocesser drivna av fackföreningar, bondeorganisationer, studenter och butiksägare.

Samtidigt steg även priserna för el och gas, något som fick bägaren av frustration att rinna över för många när det gäller den straffrihet, korruption och de sociala orättvisorna som råder i landet.

Med tiden har protesterna mattats något, men de visar inga tecken på att upphöra. Hittills har minst sex personer dödats och 1 500 gripits i samband med aktionerna, och dussintals butiker har plundrats.

Enligt en undersökning hade 59 procent av mexikanerna tillgång till internet 2015 och det finns nästan lika många mobiltelefoner som invånare i landet. De höjda bensin- och energipriserna, som går under namnet “gasolinazo”, har på senare tid varit ett hett ämne på de sociala medierna, berättar kommunikationsexperten Rossana Reguillo.

-Det var ett viktigt ämne som trendade eftersom det är en fråga som påverkar hela samhället, säger hon till IPS. Det dröjde dock inte länge innan protesterna på de sociala medierna började bemötas av motreaktioner, enligt Rossana Reguillo, som arbetar för avdelningen Signa Lab, som tillhör en privat högskola. En undersökning från Signa Lab visar att det kom budskap från fler än tio tusen Twitterkonton som syftade till att kväsa protesterna.

En studie som gjordes i samarbete mellan forskare från USA och Mexiko i höstas visade att det finns en stark närvaro av så kallade nättroll som försöker påverka de diskussioner som förs i sociala medier. Detta är ett allt vanligare fenomen och flera experter som IPS talar med nämner som exempel det som skedde i Brasilien under den långa process som ledde till att den dåvarande president Dilma Rousseff avsattes i augusti förra året.

Flera bedömare menar att kampanjerna på de sociala medierna iscensätts av företag som arbetar för myndigheter och politiska partier i syfte att påverka debatten.

Emilio Godoy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *