Tunnelbana ska modernisera Quito

Quito, 161208 (IPS) – Det tunnelbanebygge som pågår i Quito ska förenkla livet för invånarna i Ecuadors huvudstad. Men det finns även röster som är kritiska mot projektet.

En farhåga är att ännu fler låginkomsttagare kan komma att lämna miljonstadens historiska centrum när tunnelbanan väl står färdig.

-Quitos historiska centrum har förlorat 42 procent av sin befolkning under de senaste 15 åren, under en period då belysningen förbättras och stadsdelen blivit renare, säger professor Fernando Carrión, som är ordförande för Latinamerikanska organisationen för historiska centrum, OLACCHI.

Enligt officiella uppgifter hade den gamla stadsdelen drygt 40 000 invånare år 2010, en minskning med nästan 18 000 personer jämfört med 20 år tidigare. Upprustningen av den gamla stadskärnan har bland annat bestått i renoveringar av hus och kyrkor, något som enligt Fernando Carrión drivit upp fastighetspriserna och lett till att företag tagit över många gamla bostäder. Han menar att det handlar om en så kallad gentrifiering där kvarterens låginkomsttagare har tvingats flytta.

-Jag befarar att tunnelbanan kommer att leda till att ännu fler drivs bort, säger Fernando Carrión.

År 2013 började ett spanskt företag att bygga de två första stationerna i Quitos tunnelbanenät. Sedan dess har arbete med ett större nät inletts, där det längs en 22 kilometer lång tunnel ska byggas ytterligare 13 tunnelbanestationer. Projektet ska enligt planerna vara klart i juli 2019.

En av stationerna ska ligga vid Plaza de San Francisco, i stadens historiska centrum. Tanken är att det nya tunnelbanenätet ska minska trafikstockningarna och föroreningarna, samt minska resetiden för invånarna. Det säger Mauricio Anderson, som är chef för tunnelbanebolaget EPMMQ. Quito är en långsträckt stad som löper från söder till norr och de 15 tunnelbanestationerna kommer enligt beräkningarna att göra det möjligt för de flesta av stadens invånare att snabbt ta sig till de nya stationerna på väg till och från jobbet.

Projektets kritiker menar dock att de redan befintliga bussarna i staden, som har egna bussfiler, i stället hade kunnat uppgraderas – till en betydligt lägre kostnad.

Miljöaktivisten Ricardo Buitrón vid organisationen Acción Ecológica, menar att man i stället för tunnelbanan hade kunnat satsa på att bygga ut ett stort nätverk av elbussar och spårvagnar, till en betydligt lägre kostnad.

-Pengarna som investeras i tunnelbanan hade kunnat användas för att skapa 26 mil av enskilda körfält för elbussar samt till 4 mil av spårvägar, på ett liknande sätt som i staden Cuenca, i södra Ecuador, säger han till IPS.

Quito har en befolkning på runt 2,5 miljoner invånare och den gamla historiska delen av staden är den största och mest välbevarade i Latinamerika. Den klassades som världsarv av FN-organet Unesco 1978. Staden grundades 1534 vid en platå öster om Anderna nära vulkanen Pichincha runt 2 800 meter över havet. I stadens historiska centrum finns fler än 50 välbevarade kyrkor och andra religiösa platser samt ett dussintal torg.

*IPS kan erbjuda våra prenumeranter bilder till vissa av våra artiklar. Dessa säljs separat till ett fast pris på 500 kronor styck, eller genom särskilda bildabonnemang. Om ni inte har ett bildabonnemang men vill publicera dessa bilder var vänlig och mejla vår svenska redaktion på: sweden(at)ipsnews.net och meddela att ni använt dem.

Mario Osavaer

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *