Gratis p-sprutor skapar kontrovers i Indien

New Delhi, 161201 (IPS) – Indiens regering har beslutat att erbjuda landets kvinnor gratis tillgång till preventivmedel genom så kallade p-sprutor. Satsningen ingår i statens familjeplaneringsprogram, men beslutet har skapat debatt i världens näst mest befolkade land.

Det långtidsverkande preventivmedlet innehåller hormonet medroxiprogesteronacetat och ges genom injektioner. Programmet är nu på väg ut på distriktsnivå i landet, men är samtidigt kontroversiellt.

P-sprutor har varit vanliga i många länders satsningar på familjeplanering under de senaste två decennierna, och har sedan länge även varit tillgängliga även i Indien, men då genom privata alternativ. Tidigare har p-sprutorna inte erbjudits inom Indiens statliga program.

Förespråkare för den nya satsningen menar att p-sprutorna kommer att erbjuda landets kvinnor ett viktigt alternativ till sterilisering, och även bidra till att minska den fortsatt mycket höga mödradödligheten.

Varje timme dör nästan fem indiska kvinnor i graviditetsrelaterade komplikationer, enligt Världshälsoorganisationen, WHO. Det innebär nästan 45 000 dödsfall om året, en siffra som enligt WHO motsvararar 17 procent av de globala fallen av mödradödlighet. WHO ställer sig bakom satsningar på p-sprutor, eftersom de kan bidra till att minska antalet fall av oönskade graviditeter.

Bland indiska organisationer är dock uppfattningarna delade.

Vissa kvinnogrupper är motståndare till satsningen med hänvisning till att landets främsta läkemedelsorgan, DTAB, hävdar att det aktiva ämnet i p-sprutorna kan öka riskerna för benskörhet. Av det skälet har DTAB rekommenderat att p-sprutorna inte ska ingå i det nationella familjeplaneringsprogrammet innan fler studier har gjorts.

Företrädare för organisationer som arbetar för kvinnors hälsa har även hänvisat till att p-sprutorna kan ge biverkningar som glesare menstruationer, viktökning, huvudvärk, depression och minskad sexlust. Studier från länder i Afrika tyder även på att risken för en spridning av hiv ökar, eftersom p-sprutorna leder till en minska kondomanvändning.

Andra bedömare menar att det är bra att kvinnor får fler möjligheter att välja preventivmedel, men att satsningar på just p-sprutor kanske inte är rätt väg att gå.

I Indien är den vanligaste formen av familjeplanering bland gifta kvinnor att de låter sterilisera sig, och andelen kvinnor som är steriliserade är bland de högsta i världen. Enligt experter på familjeplanering är det främsta skälet till detta den begränsade tillgången till preventivmedel inom den offentliga vården.

Vissa kritiker menar att den nya satsningen på p-sprutor ska leda till att fattiga kvinnor används som testpersoner inom den offentliga vården.

-Kvinnors reproduktiva hälsa har alltid varit känslig och omstridd, och omgärdats av frågor om etik, frivillighet och de globala läkemedelsföretagens egna intressen, säger Mukta Prabha, som är engagerad i kvinnorättsorganisationen Women Power Connect Hon menar därför att det är viktigt att gå försiktigt fram.

-Kvinnor måste ges möjlighet att ta genomtänkta beslut utan att riskera sin hälsa, säger Mukta Prabha.

Indiska kvinnor som blir ofrivilligt gravida riskerar att ställas inför flera problem – från osäkra aborter till livslånga hälsoproblem. Inom den offentliga vården råder det dessutom stor brist på utbildad personal. År 2014 inträffade en stor skandal i delstaten Chhattisgarh då 13 kvinnor dog i samband med en steriliseringskampanj. Orsaken var att vårdpersonalen hade använt sig av smutsiga verktyg. Händelsen blev mycket uppmärksammad och myndigheterna tvingades se över sina steriliseringskampanjer. Trots det rapporteras 110 dödsfall under 2015 och hittills i år, i samband med att kvinnor steriliserat sig.

Många kvinnor är även tveksamma till att sterilisera sig eftersom det innebär att de inte har möjlighet att ändra sig senare i livet. Dessutom är barnadödligheten fortsatt hög i Indien. Trots detta blev 1,4 miljoner indiska kvinnor steriliserade bara under 2014, medan antalet män som genomgick ingreppet bara var 5 000. Detta trots att det är en mycket enklare procedur att sterilisera en man än en kvinna. Kritiker påpekar även att satsningen på p-sprutor är helt inriktad på kvinnors fortplantningsförmåga.

-Indiska män har alltid varit usla på att engagera sig i familjeplanering, trots att det är männen som avgör hur många barn en kvinna ska föda. Den pågående debatten innebär en möjlighet att få med männen i diskussionen och att överbrygga könsskillnaderna, säger Mukta Prabha.

Neeta Lal

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *