Världens största solenergisatsning kan bli modell

Marrakech, 161117 (IPS) – Solcellsparken i Ouarzazate i Marockos öken beräknas få en kapacitet på 580 megawatt och kan bli en modell för satsningar i andra afrikanska länder. Både privata investerare och offentliga stödfonder har drivit utvecklingen framåt.

Att minska riskerna i samband med investeringar i afrikanska länder är avgörande för att åstadkomma en klimatanpassad utveckling. Det uppger flera talare vid FN:s klimatmöte som pågår i Marrakech.

Mustapha Bakkoury från den marockanska myndigheten för solenergi, Masen, säger att världens största solkraftssatsning i Marocko inte hade varit möjlig utan exempelvis Afrikanska utvecklingsbanken som agerat som garant för projektet.

-Afrikanska utvecklingsbanken har spelat en avgörande roll när det gäller finansiering av projekt för förnyelsebar energi i Afrika, säger han.

Han menar att det är möjligt för Afrika att utveckla sin energisektor samtidigt som man skyddar miljön.

Alex Rugamba från Afrikanska utvecklingsbanken bekräftar att banken har ett fortsatt engagemang för att skapa en allmän tillgång till energi.

Förnyelsebar energi har identifierats som en viktig drivkraft för framtida ekonomisk tillväxt i Afrika, men investeringar på flera miljoner dollar kan inte endast täckas av offentliga medel.

-Den privata sektorns medverkan krävs. Vi kan inte bortse från den privata sektorn eftersom det där finns mer pengar än vad som finns tillgängligt av offentliga medel, understryker Laura Tuck, vicepresident i Världsbanksgruppen och ansvarig för hållbar utveckling.

Riskerna för privata investerare bedöms som för stora för att de ska satsa pengar på förnyelsebar energi i Afrika, som är en relativt ny marknad och som medför en hel del osäkerhet, uppger det tyska statsrådet Thomas Silberhorn. Han menar att de största riskerna är politiskt relaterade.

-Man behöver inte övertyga tyska investerare om att solenergi fungerar, det vet de redan. De behöver kunna lita på det politiska styret och på att investeringarna är hållbara, säger han.

Estherine Fotabong från utvecklingsinitiativet för Afrika, Nepad, framhåller att Nepad skapat en klimatfond och att medel från denna fond används för att hjälpa afrikanska stater att bland annat få tillgång till finansiering från FN:s gröna klimatfond.

*IPS kan erbjuda våra prenumeranter bilder till vissa av våra artiklar. Dessa säljs separat till ett fast pris på 500 kronor styck, eller genom särskilda bildabonnemang. Om ni inte har ett bildabonnemang men vill publicera denna bild var vänlig och mejla vår svenska redaktion på: sweden(at)ipsnews.net och meddela att ni använt den.



Friday Phiri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *