Finansiering för klimatanpassning avgörande för Afrika

Marrakech, 161114 (IPS) – Under den kommande veckans förhandlingar vid FN:s klimattoppmöte i Marocko är den stora frågan hur man ska uppnå målen i Parisavtalet om att bygga ekonomier som är koldioxidsnåla och motståndskraftiga mot klimatförändringar.

Klimatavtalet om att den globala temperaturhöjningen ska begränsas till långt under 2 grader Celsius förhandlades fram av världens länder i Paris i december förra året och trädde i kraft den 4 november.

-Vi har tre mål för detta toppmöte: att lägga grunden för tekniska och rättsliga ramar för Parisavtalet, att påskynda åtgärderna när Parisavtalet nu trätt i kraft och slutligen att säkerställa att det finns finansiering för klimatanpassning i Afrika, säger Seyni Nafo, ordförande för den afrikanska gruppen under förhandlingarna.

Mekanismer för att säkra att normer uppfylls och hur man ska uppnå en lämplig balans mellan begränsning och anpassning är frågor som skjutits upp till detta toppmöte.

En avgörande fråga för länder i Afrika är hur man ska kunna undanröja flaskhalsar och få tillgång till klimatfinansiering. Statistik från Afrikanska utvecklingsbanken visar att även om länderna i regionen är de mest utsatta har de bara fått tillgång till mindre än fyra procent av den globala klimatfinansieringen.

Enligt ACPC, ett afrikanskt klimatcenter inom FN:s ekonomiska kommission för Afrika, UNECA, har det visat sig att många länders nationellt fastställda bidrag till det nya klimatavtalet är vaga. De nationellt fastställda bidragen ska bland annat inkludera klimatfinansiering.

-ACPC är redo att stödja de afrikanska länderna i översynen av de nationellt fastställda bidragen, säger James Murombedzi vid ACPC.

Han menar att för att det ska vara möjligt måste mötet i Marrakech lägga en stabil grund för detta.

Flera länder står redan inför ekonomiska utmaningar som sannolikt kommer att förvärras av klimatförändringarna. Det beräknas att spannmålsproduktionen kan minska med upp till 49 procent i Afrika till år 2050 på grund av effekterna av klimatförändringar vilket väntas öka osäkerheten rörande tillgång på livsmedel.

-Vi måste ta oss an utmaningen att stödja de mest utsatta länderna i kampen mot klimatförändringarna, sade nyligen Marockos utrikesminister Salahedinne Mezouar som agerar värd för det nu pågående klimatmötet.

Han hänvisade till länder i Afrika som ligger i de områden som är mest utsatta för klimatförändringar och som endast står för omkring fem procent av de globala koldioxidutsläppen.

Friday Phiri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *