Hopp om giltigt klimatavtal innan årets slut

Honolulu, Hawaii, 160905 (IPS) – Att USA och Kina nu undertecknat Parisavtalet gör att det finns gott hopp om att klimatavtalet som världens länder kom överens om i Paris i december 2015 kan bli giltigt innan slutet av 2016.

-Någon gång kanske vi kan se tillbaka på den här stunden och se det som tillfället då vi bestämde oss för att rädda vår planet, sade president Barack Obama vid ett tal i Hangzhou.

Kinas president Xi Jinping kallade Parisavtalet “en milstolpe” som markerar framväxten av ett globalt styrelsesystem för att motverka klimatförändringarna.

Barack Obama och Xi Jinping undertecknade Parisavtalet när de träffades i Hangzhou i östra Kina inför G20-mötet där ledarna för världens största ekonomier möts. De undertecknade dokumenten lämnades över till FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon i samband med en ceremoni.

USA och Kina står för nära 40 procent av de globala koldioxidutsläppen.

Parisavtalet blir inte giltigt förrän minst 55 länder som står för minst 55 procent av klimatutsläppen har undertecknat avtalet.

FN:s generalsekreterare berömde Obama för hans “inspirerande” ledarskap. Han sade att både Obama och Xi varit “framsynta, djärva och ambitiösa”.

Att USA och Kina ansluter sig till avtalet välkomnades entusiastiskt i Honolulu i samband med Internationella naturvårdsunionens kongress som inleddes i förra veckan. Syftet med IUCN- kongressen är att fastslå målsättningar och den framtida vägen för att stoppa planetens miljöförstörelse.

-Vi är mycket glada över dessa goda nyheter, för det snabba godkännandet av Parisavtalet. Ingen hade trott att det skulle ske redan i år, sade Patricia Espinosa, FN:s klimatchef, kort efter den officiella bekräftelsen från Hangzhou.

-Det här är en betydelsefull händelse, säger Xavier Sticker, Frankrikes miljöambassadör, till IPS.

Xavier Sticker menar att det kommer att göra att fler länder ansluter sig till klimatavtalet. Samtidigt påpekar han att EU måste ansluta sig som ett block och att komplexiteten i de nationella politiska systemen kan leda till förseningar. I Belgien krävs samtycke från sju lagstiftande församlingar till exempel. Frankrike har redan ratificerat klimatavtalet men det har inte Storbritannien.

Att USA:s president Barack Obama använt sig av sin verkställande makt för en ratificering av Parisavtalet rapporterades knappt av de stor amerikanska medierna, i kontrast till entusiasmen i Honolulu bland världens ledande miljöaktivister och miljöforskare. Ironiskt nog fick i stället den tropiska stormen Hermine som rört sig längs med USA:s östra kust och orkanen Lester som drog förbi Hawaii ett stort utrymme i medierna.

USA och Kina har satt vitt skilda mål för sina utsläppsminskningar på grund av att länderna befinner sig i olika ekonomiska utvecklingsfaser. USA planerar att minska sina utsläpp med drygt en fjärdedel jämfört med 2005 års nivåer medan Kina satt som mål att inte öka landets utsläpp av växthusgaser efter 2030.

Sammanlagt har nu 25 länder i världen ratificerat Parisavtalet. De diplomatiska påtryckningarna väntas nu öka på andra stora utsläppsländer som Indien och Ryssland.

Guy Dinmore

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *