Torka slår hårt mot kakaoodlare i Kamerun

Konye, Kamerun, 160830 (IPS) – Miljoner människor i Kamerun är beroende av kakaon för sin försörjning – men årets långa torrperiod har slagit hårt mot skördarna.

Tanchenow Daniel ska skörda sin kakao i slutet av september. Han befarar att skörden kommer att ha minskat med mer än ett halvt ton eftersom årets torrperiod blivit ovanligt lång.

Tanchenow Daniel skördar vanligtvis 1,5 ton kakao i mitten av odlingssäsongen. Han säger att alla jordbrukare i distriktet Manyu i västra Kamerun nu bevittnar en katastrof.

-Effekterna av torkan har blivit värre i år eftersom människor har huggit ned träd som tidigare gav kakaoodlingar skugga. Många träd har torkat och skogsbränderna har varit ett hårt slag, säger Tanchenow Daniel till IPS.

Han berättar att en vän till honom drabbats ännu och har förlorat en hel odling på fem hektar.

Den redan svåra situationen förvärrades ytterligare när priserna på kakao i augusti föll till mellan 14 och 17 kronor kilot kakao från motsvarande 25 kronor kilot i juli.

Chief Orock Mbi, som odlar kakao i distriktet Meme i västra Kamerun, säger att han och andra odlare i området upplevt hur kakaoskördarna minskat kraftigt de senaste månaderna.

Stor kakaoproduktion finns i sydvästra, södra, centrala och östra Kamerun. Uppgifter från Nationella styrelsen för kakao- och kaffeproduktion tyder på att kakaoproduktionen minskat i hela landet. I mars exporterade över 7 600 ton kakao medan siffran för juni sjunkit till 3 200 ton.

Kamerun är världens femte största producent av kakao och har hittills i år exporterat nära 240 miljoner kilo, enligt uppgifter som publicerades i början av augusti av styrelsen för kakao- och kaffeproduktion.

Landets handelsminister Luc Magloire Mbarga Atangana mötte hundratals kakaobönder i kommunen Konye den 3 augusti och uppmanade dem att ansluta sig till kooperativ för att kunna förbättra kvaliteten på grödan och för att få en starkare förhandlingssituation i förhållande till inköpare. Handelsministern sade att inköpare reser in i Kamerun från grannländerna och betalar odlare långt mindre än värdet av produkten.

Clementine Ananga Messina, vice minister med ansvar för landsbygdsutveckling, säger att kooperativ hjälper jordbrukare att öka sina vinster och framhåller att sex miljoner kamerunier är beroende av kakaosektorn för sin försörjning.

Patrick Esapa Enyong som är ordförande för South West Farmers’ Cooperative säger att kakaobönderna inte har sett följderna av klimatförändringarna förrän i år. Nu råder de jordbrukare att återplantera träd för att ge skugga åt sina kakao- och kaffeodlingar.

-Solen var så stark i år att vid eldning på gårdar spreds elden och brände ned andra gårdar. Vi arbetar nu med förebyggande åtgärder mot skogsbränder, säger han.

Nationella styrelsen för kakao- och kaffeproduktion uppger att Kamerun exporterade kakao till åtta länder förra året, främst till Nederländerna.

Bönder i Konye i sydvästra Kamerun saknar vägar och elektricitet och är beroende av solenergi och ved för att kunna torka och bearbeta sin kakao.

Jordbrukaren Ako Kingsley Tanyi säger att även om regeringen motsätter sig försäljning till inköpare från grannländerna väljer en del att sälja sin kakao till inköpare från Nigeria eftersom de erbjuder bättre priser.

En annan jordbrukare, Edward Ekoko Bokoba, säger till IPS att många odlare fortfarande väljer att ta lån från individuella lånegivare där lånet återbetalas tillsammans med en överenskommen kvantitet kakao eller pengar som ränta.

-De litar mer på det systemet än på mikrolån från kooperativ, säger han.

Han förklarar att när torrperioden blir ovanligt lång kan det innebära att odlare är tvungna att överlämna hela skördar till kreditgivare som i vissa fall kräver ensamrätt till kakaon och på det sättet även kan diktera priserna.

Internationella centret för tropiskt jordbruk, Ciat, beräknar att klimatförändringarna kommer att leda till en kraftig nedgång i kakaoproduktionen till år 2030.

*IPS kan erbjuda våra prenumeranter bilder till vissa av våra artiklar. Dessa säljs separat till ett fast pris på 500 kronor styck, eller genom särskilda bildabonnemang. Om ni inte har ett bildabonnemang men vill publicera denna bild var vänlig och mejla vår svenska redaktion på: sweden(at)ipsnews.net och meddela att ni använt den.



Mbom Sixtus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *