Utökad mammaledighet inget lyft för Indiens fattiga kvinnor

New Delhi, 160823 (IPS) – Indiens parlament har klubbat igenom en ny lag som innebär att kvinnor får rätt till 26 veckors betald mammaledighet i stället för nuvarande 12 veckor. Kritiker påpekar dock att det bara en liten andel av de arbetande mammorna som kommer att dra nytta av den utökade föräldraledigheten.

De nya reglerna ska även ge nyblivna mammor förbättrade möjligheter att arbeta hemifrån och slår fast att stora arbetsgivare ska kunna erbjuda sina anställda barnpassning.

En del bedömare menar att de nya reglerna åtminstone innebär ett erkännande av kvinnors rättigheter i ett land som är ökänt för en systematisk könsdiskriminering. Men kritiker påpekar samtidigt att det bara är en liten andel av de kvinnor som har ordentliga anställningar som kommer att påverkas av lagen. Detta samtidigt som alla de kvinnor som har korttidskontrakt, som arbetar som jordbrukare, dagarbetare, på egen hand eller som hemmafruar inte kommer att uppleva några förändringar alls.

Sudeshna Sengupta, som är engagerad i nätverket Right to Food Campaign, menar att lagen i praktiken inte kommer att beröra närmare 99 procent av alla yrkesverksamma kvinnor. -Om det inte är diskriminerande så vet jag inte vad som är det, säger Sudeshna Sengupta.

Kavita Krishnan, ordförande för kvinnoorganisationen AIPWA, menar att föräldraförsäkringen borde gälla alla yrkesarbetande kvinnor.

-Men denna lag ignorerar detta helt genom att bara fokusera på den organiserade sektorn. De flesta indiska kvinnor har andra arbeten där de exploateras hårt. De erkänns inte av arbetslagsstiftningen och i samma stund som en kvinna blir gravid betraktas hon som en börda. Inget i den nya lagen syftar till att förändra dessa attityder, säger Kavita Krishnan till IPS.

Många indiska kvinnor har egna erfarenheter av arbetsgivare som betraktar gravida kvinnor som ett problem.

Aktivister vänder sig också mot att inget i den nya lagstiftningen är inriktat mot papporna, utan i stället lägger allt fokus på mammornas ansvar för de små barnen. Detta trots att studier visar på en minskad barnadödlighet i samhällen med större jämlikhet och där båda föräldrarna är engagerade i att ta hand om sina barn.

OECD har slagit fast att barn med engagerade pappor utvecklas bättre under sina första år i livet, och satsningar på ökad pappaledighet kan lägga grunden för en sådan utveckling.

Deepa Pallical, vid organisationen Nationella kampanjen för daliters mänskliga rättigheter, menar att satsningar på att få fler pappor att vara hemma med sina barn dessutom kan leda till en större jämställdhet på arbetsplatserna.

-Alla barn behöver båda föräldrarnas engagemang för att få en balanserad uppväxt. Satsningar som ignorerar detta viktiga faktum är misslyckade.

Deepa Pallical menar att regler som gör det möjligt för både mammor och pappor att stanna hemma för att ta hand om sina barn förbättrar kvinnors position på arbetsmarknaden.

Indiens kvinnor utgör bara 24 procent av den lönearbetande befolkningen, vilket kan jämföras med det globala genomsnittet på 40 procent. Detta enligt en färsk rapport från McKinsey Global Institute. Även data från Världsbanken har visat att Indien är ett av de länder i världen där andelen lönearbetande kvinnor i förhållande till män är som allra skevast.

Experter har slagit fast att detta medför enorma ekonomiska kostnader. Lakshmi Puri, biträdande generalsekreterare för FN:s kvinnoorgan UN Women, beräknade för några år sedan att Indiens tillväxt skulle kunna öka med flera procentenheter om kvinnor fick större möjligheter på landets arbetsmarknad.

Enligt en rapport från Världsbanken som kom tidigare i år erbjuds papporna i ett 80-tal länder i världen någon form av föräldraledighet. I Indien har vissa företag börjat uppmana manliga anställda att ta ut en kortare och betald föräldraledighet. Pappor som är anställda i statligt ägda företag och offentliga banker erbjuds numera 15 dagars föräldraledighet.

*IPS kan erbjuda våra prenumeranter bilder till vissa av våra artiklar. Dessa säljs separat till ett fast pris på 500 kronor styck, eller genom särskilda bildabonnemang. Om ni inte har ett bildabonnemang men vill publicera denna bild var vänlig och mejla vår svenska redaktion på: sweden(at)ipsnews.net och meddela att ni använt den.



Neeta Lal

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *