Organisationer kräver förbud mot blykulegevär i Kashmir

Srinagar, 160809 (IPS) – Sedan mordet på en rebelledare den 8 juli har minst 52 personer dödats i sammandrabbningar mellan indiska säkerhetsstyrkor och demonstranter i Kashmir. Flera människorättsgrupper har riktat kritik mot att säkerhetsstyrkorna använder en typ av luftgevär med blykulor mot demonstranter.

Avdelningarna på sjukhusen i Kashmirs sommarhuvudstad Srinagar är överfulla med människor som skadats av säkerhetsstyrkornas blykulor som orsakar en typ av splitterskada.

Amnesty i Indien kräver att blykulegevären som säkerhetsstyrkorna använder förbjuds efter att flera personer avlidit på grund av skador som vållats av sådana vapen.

Sjukhuset SHMS i Kashmir uppger att de har tagit emot 164 människor som skadats av blykulor. Fem personer har skadats i ansiktet så att de har förlorat synen på minst ett öga.

Sajad Ahmad som arbetar som läkare i Kashmir säger att han aldrig tidigare bevittnat ett sådant brutalt våld.

-Vi har genomfört hundratals operationer sedan den 8 juli och det finns barn som lemlästats, säger han.

Kashmir är delat mellan Indien och Pakistan, som båda hävdar att hela området tillhör dem. Sedan konflikten om det bergiga gränsområdet utbröt 1947 har tiotusentals människor dödats i strider.

*IPS kan erbjuda våra prenumeranter bilder till vissa av våra artiklar. Dessa säljs separat till ett fast pris på 500 kronor styck, eller genom särskilda bildabonnemang. Om ni inte har ett bildabonnemang men vill publicera denna bild var vänlig och mejla vår svenska redaktion på: sweden(at)ipsnews.net och meddela att ni använt den.



Umar Shah

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *