Dom betyder slutet på amnesti

San Salvador, 160726 (IPS) – El Salvadors högsta domstol har beslutat att ogiltigförklara lagen om amnesti för brott begångna under inbördeskriget 1980-1992.

Att skipa rättvisa för offer för krigsbrott är det centrala. Samtidigt är det en svår uppgift och innebär ett enormt arbete eftersom det kommer att betyda att processer inleds gällande brott som begåtts för två decennier sedan, där bevismaterial kan ha manipulerats eller gått förlorat medan en del vittnen inte längre är i livet.

-Jag tror att El Salvadors befolkning och de politiska krafterna inte ställer sig bakom detta. De har redan vänt blad, säger Salvador Samayoa, vänsterorienterad analytiker.

Men människorättsorganisationer framhåller vikten av att fastställa vad som hänt, skipa rättvisa och ge upprättelse för offren.

-De som gjort sig skyldiga till människorättskränkningar kan inte längre gömma sig bakom lagen om amnesti, säger Miguel Montenegro, ordförande för organisationen El Salvadors människorättskommission.

*IPS kan erbjuda våra prenumeranter bilder till vissa av våra artiklar. Dessa säljs separat till ett fast pris på 500 kronor styck, eller genom särskilda bildabonnemang. Om ni inte har ett bildabonnemang men vill publicera denna bild var vänlig och mejla vår svenska redaktion på: sweden(at)ipsnews.net och meddela att ni använt den.



Edgardo Ayala

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *