Kenya: Lagring av regnvatten råder bot på vattenbrist

Narok, 160719 (IPS) – Två tredjedelar av Kenya utgörs av torra till halvtorra områden. I provinsen Rift Valley och i distrikten Pokot, Machakos, Samburu och Kajiado används en gammal metod för vattenlagring som visat sig vara billig och effektiv.

Genom storskaliga lagringssystem för regnvatten förser den ideella organisationen African Water Bank skolor och sjukhus med vatten. Omkring 400 000 till 450 000 liter regnvatten kan samlas in under två till tre timmar av ihållande regn. Den största regnvattentanken som byggts i distriktet Narok i Kenya kan lagra 600 000 liter vatten. Mängden vatten kan förse 400 människor med vatten i omkring 24 månader utan extra regn. Systemet kan installeras till en låg kostnad och skötas lokalt.

-Det här är besläktat med att tjäna pengar och att sätta in dem på banken och är en anledning till att vi kallas African Water Bank, säger Chip Morgan som är chef för organisationen.

Endast 59 procent av befolkningen i Kenya hade tillgång till rent vatten 2012 enligt uppgifter från Världshälsoorganisationen och Unicef.

*IPS kan erbjuda våra prenumeranter bilder till vissa av våra artiklar. Dessa säljs separat till ett fast pris på 500 kronor styck, eller genom särskilda bildabonnemang. Om ni inte har ett bildabonnemang men vill publicera denna bild var vänlig och mejla vår svenska redaktion på: sweden(at)ipsnews.net och meddela att ni använt den.



Justus Wanzala

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *