Nytt verktyg ska minska matslöseri

Köpenhamn, 160614 (IPS) – FN-organet FAO bedömer att mat till ett värde av 940 miljarder dollar om året går till spillo i världen – samtidigt som många fortfarande tvingas gå hungriga. Nu har ett nytt verktyg som ska bidra till att minska slöseriet lanserats.

Det nya verktyget presenterades i samband med en konferens som hölls i Köpenhamn under förra veckan och tanken är att det ska kunna användas för att spåra omfattningen och orsakerna till att så mycket mat går till spillo i världens länder. Deltagarna vid konferensen bestod av regeringsföreträdare och en lång rad organisationer som menade att verktyget kan leda till effektiva åtgärder mot slöseriet.

Verktyget, kallat FLW, har skapats i samarbete med flera FN-organ och andra organisationer. På sikt ska länder och företag på ett bättre sätt kunna få en överblick över hur mat förslösas och hur detta kan motverkas.

Enligt FAO går en tredjedel av den mat som produceras i världen förlorad i samband med transporter, samtidigt som 800 miljoner människor förblir undernärda. Ett av FN:s nya hållbara utvecklingsmål är att inom de kommande 15 åren halvera den mat som kasseras i världen och den nya granskningsmetoden ska enligt FN-företrädare bli en viktig del i arbetet för att uppfylla den målsättningen. Även världens stora matföretag uppges vara intresserade av det nya verktyget.

Stella Paul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *