Biobränsle nyckel till hållbar elproduktion i Uganda

Kampala, 160530 (IPS) – Skogen ger ved och är för närvarande den viktigaste energikällan i Uganda. Avverkningen har tidigare skett på ett ohållbart sätt och lett till en kraftig minskning av landets skogstäcke. Men satsningar på biomassa och ny teknik banar nu väg för en mer hållbar utveckling.

Nyabyeya Forestry College i staden Nyabyeya som ligger i utkanten av Budongoskogen i Uganda drabbades tidigare av återkommande elavbrott.

-Här på landsbygden lyckas vi nu producera vår egen elektricitet. Om vi bara skulle använda diesel skulle det krävas sju liter diesel per timme för att driva dieselgeneratorn här på skolan. Genom att använda biomassa och förgasa den klarar vi oss på 1,5 liter diesel per timme för att producera samma mängd elektricitet, säger Richard Kisakye som är ansvarig för förgasningsanläggningen för biomassa vid Nyabyeya Forestry College.

Skolan driver ett sågverk som en del av en kurs i skogsbruk. Med stöd från landets departement för energi och mineralutvinning kan Nyabyeya Forestry College nu använda modern teknik för att producera gas. Skolan utnyttjar restprodukter från sågverket som tidigare brändes eller grävdes ner i marken.

Enligt Internationella byrån för förnybar energi, Irena, är biomassa en av de viktigaste förnybara energikällorna som Uganda och andra länder i Afrika kan utnyttja för sina energibehov. Biomassa kan bestå av allt från energigrödor till restprodukter och avfall från jordbruk och skogsbruk.

Elektricitet kan produceras genom biomassaförgasning. Gasen används som bränsle i stället för diesel eller bensin i en motor som ansluts till en generator för att producera elektricitet.

Förgasningsanläggningen i Nyabyeya producerar uppemot 50 kilowatt och enligt Richard Kisakye är det mycket mer än de 20 kilowatt som skolan är i behov av.

En majoritet av befolkningen på landsbygden i Uganda är fattig. Befolkningen samlar torra, nedfallna bitar och kvistar från träd och använder i vissa fall jordbruksavfall som bränsle. Genom projekt som det i Nyabyeya finns det nu ett förnyat intresse för att använda biomassa som energikälla i större skala och som ett alternativ till fossila bränslen.

Energiministeriet i Uganda beräknar att det skulle kunna produceras 1 650 megawatt av biomassan i landet. Nya studier visar att landet har 286 miljoner ton träbiomassa som skulle kunna öka med 50 miljoner ton per år.

Godfrey Ndaula som är ansvarig för frågor som rör förnyelsebar energi i Uganda säger att landet inte saknar tillgång till biomassa – utan endast möjligheter att använda modern teknik för att utvinna energi ur olika former av biomassa.

-Av den energi som konsumeras i Uganda kommer 92 procent från biomassa. Men vi använder samma teknik som människor på stenåldern. Vi använder fortfarande mycket ineffektiva metoder, säger Godfrey Ndaula.

Omkring 620 miljoner av 970 miljoner människor i Afrika söder om Sahara saknar tillgång till elektricitet samtidigt som efterfrågan väntas öka med 6 procent årligen.

Godfrey Ndaula påpekar att inom sockerindustrin i landet har man kunnat dra nytta av tekniska framsteg genom att använda bagass, naturliga fibrer som är en restprodukt av sockerproduktion. Tidigare var det ett problem att produktionen gav upphov till en stor mängd avfall. Råmaterialet är numera ett av de viktigaste för landets energiproduktion. Nu kan värmekraftverk som eldas med bagass producera elektricitet. Även restprodukter från kaffeproduktionen används för energiproduktion vid en cementfabrik i distriktet Kasese i sydvästra Uganda. Fabriken tillhör ett av världens största cementföretag, LafargeHolcim.

-Om man tittar på kostnaderna när det gäller energiförsörjning kostar petroleumkoks 9 dollar (motsvarande 75 kronor), tung brännolja 19 dollar (motsvarande 157 kronor) och biomassa 6 dollar (motsvarande 50 kronor), säger Julius Lukoma som är chef för cementfabriken som ligger nära gränsen mellan Uganda och Kongo-Kinshasa.

Han berättar att 57 procent av produktionen nu sker med hjälp av biobränsle.

-Vårt mål är att sluta använda tung brännolja helt, säger han.

När Irena presenterade en handlingsplan till år 2030 för övergång till förnyelsebara energikällor i Afrika presenterades samtidigt uppgifter som visade att traditionell användning av biomassa står för hälften av energianvändningen i Afrika.

Asami Miketa som arbetar vid Irena framhåller att länder i Afrika måste investera i ny teknik för att på ett hållbart sätt kunna utnyttja den enorma energipotentialen hos biomassa.

*IPS kan erbjuda våra prenumeranter bilder till vissa av våra artiklar. Dessa säljs separat till ett fast pris på 500 kronor styck, eller genom särskilda bildabonnemang. Om ni inte har ett bildabonnemang men vill publicera denna bild var vänlig och mejla vår svenska redaktion på: sweden(at)ipsnews.net och meddela att ni använt den.



Wambi Michael

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *