Kenya: Unga studenter satsar på gröna innovationer

Nairobi, 160524 (IPS) – En miljövänlig och prisvärd gräsklippare som drivs med solceller fick nyligen stor uppmärksamhet i samband med Nationella vetenskapsveckan i Kenyas huvudstad Nairobi. Bakom uppfinningen står två unga kvinnor från västra Kenya.

Emma Masibo, 23, och Lucy Bwire, 24, är tredjeårsstudenter vid Sang’alo Technical Institute i distriktet Bungoma i västra Kenya.

Emma Masibo säger att de valde att utveckla en ny form av gräsklippare efter att ha störts av rök och buller från motordrivna gräsklippare vid institutet där de studerar.

Hon och Lucy Bwire byggde en prototyp som nu används vid institutet. Att tillverka gräsklipparen kostar bara en fjärdedel av priset för vanliga gräsklippare. Den solcellsdrivna gräsklipparen har batterier och kan lagra energi vilket gör det möjligt att klippa gräset nattetid när solen inte lyser. Gräsklipparen har även en lampa för att underlätta användning på kvällar och nätter, vilket är att föredra eftersom den starka hettan under dagtid försvårar arbetet.

-De vanliga gräsklipparna verkar vara avsedda för att användas av män. De är tunga att starta. Men soldrivna gräsklippare är lätta att använda för kvinnor, säger Emma Masibo.

Emma Masibos och Lucy Bwires lärare och mentor Peter Wamalwa säger att det är möjligt att lägga till eller ta bort komponenter vilket innebär att det är möjligt att anpassa gräsklipparen efter olika behov. Han säger att det även går att bygga om den och använda den för att rengöra golv för att ersätta dammsugare.

-Man kan bara föreställa sig hur många bensindrivna gräsklipparen som är i bruk i landet och utsläppens effekt på miljön. Tänk om de flesta hushåll och institutioner som sjukhus och skolor skulle använda soldrivna gräsklippare och vad det skulle innebära i form av miljövinster och stora ekonomiska vinster, säger han till IPS.

Peter Wamalwa säger att planen är att se till att produkten kan säljas till alla utbildningsinstitutioner under de närmsta två åren. Emma Masibo berättar att de redan utformat en ny modell i form av en rullstol, som kan användas av personer med funktionshinder.

Fred Matiang’i, kabinettsekreterare vid departementet för utbildning, vetenskap och teknologi, träffade de unga innovatörerna i samband med Nationella vetenskapsveckan i Nairobi. Han sade att departementet kommer att se till att de får kontakter i näringslivet och möjlighet att massproducera produkten.

Studenter vid Friends College Kaimosi i distriktet Vihiga i västra Kenya har också utvecklat en soldriven produkt. Josephat Ngetich, 21, and Cosmas Mibei, 20, har skapat en soldriven multikokare som kan användas för matlagning och för att hetta upp vatten samtidigt.

-Vi insåg att i regionen kring Victoriasjön där vi bor är det rikligt med sol och vi undersökte hur vi skulle kunna utnyttja det för att gynna våra samhällen, säger Josephat Ngetich.

Han säger att soldrivna kokare sparar tid jämfört med att använda ved. Maten kan lagas utan att behöva passas. Dessutom slipper man luftvägssjukdomar som orsakas av rök från öppna spisar.

Enligt miljödepartementet i landet använder nära 80 procent av landsbygdsbefolkningen kol och ved för sin matlagning. Skog huggs ned för att användas som bränsle till matlagning vilket får stora konsekvenser för miljön.

*IPS kan erbjuda våra prenumeranter bilder till vissa av våra artiklar. Dessa säljs separat till ett fast pris på 500 kronor styck, eller genom särskilda bildabonnemang. Om ni inte har ett bildabonnemang men vill publicera denna bild var vänlig och mejla vår svenska redaktion på: sweden(at)ipsnews.net och meddela att ni använt den.



Justus Wanzala

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *