Bråkdel av satsningar går till fredsbyggande insatser

New York, 160517 (IPS) – Världens försvarsutgifter uppgår till över 1,6 biljoner dollar medan FN:s fredsbyggande fond har knappt 700 miljoner dollar. Obalansen uppmärksammades under generalförsamlingens högnivåmöte om fred och säkerhet i New York förra veckan.

Det krävs ökade politiska åtaganden, förutsägbar finansiering och stärkta internationella samarbeten för fredsbevarande operationer som inriktar sig på konflikternas grundorsaker, säger Macharia Kamau, Kenyas FN-ambassadör och ordförande för FN:s fredsbyggande kommission, ett rådgivande organ som stöder konfliktförebyggande insatser runt om i världen.

Sedan år 2000 har FN arbetat med att förändra det sätt som världsorganisationen bedriver fredsbevarande insatser med ett ökat fokus på förebyggande åtgärder som en central del av uppdraget.

FN:s fredsbyggande kommission och FN:s fredsbyggande fond har skapats för att identifiera och finansiellt stödja projekt som är inriktade på att förebygga konflikter, i stället för att reagera på befintliga kriser.

-Om vi vill ha fred i ett givet samhälle, i en viss region, måste vi ta itu med orsakerna.. grundsakerna, det som utlöst konflikten. Det kan handla om klimatförändringar, utslagning, marginalisering, hur kvinnor, ungdomar och politiska motståndare behandlas, säger Oscar Fernandez-Taranco, biträdande generalsekreterare i FN med ansvar för politiska frågor, konfliktbyggande åtgärder, medling och översynen av FN:s kommission för fredsbyggande.

Tanken om konfliktförebyggande arbete är inte ny utan nämns i artikel 1 i FN-stadgan. FN:s medlemsstater har ofta kämpat med att avsätta resurser till förebyggande arbete i stället för att enbart vara inriktade på reaktiv krishantering och humanitärt bistånd.

-Viktiga förebyggande faktorer har många gånger behandlats som ett tillägg i stället för att vara den första tanken innan konflikter eskalerar utom kontroll, säger Oscar Fernandez-Taranco till IPS.

Under mötet i New York upprepades slutsatser som presenterades vid en översyn av FN:s fredsbyggande arbete förra året – att utan fred och säkerhet, mänskliga rättigheter, utveckling och fattigdomsutrotning kan inte en hållbar fred skapas. Om de nya hållbara utvecklingsmålen uppfylls kan våldsamma konflikter förhindras på lång sikt.

Därför har FN:s fredsbyggande fond bland annat använts för att stötta kvinnliga medlare i Burundi. I samband med den senaste tiden politiska spänningar med ökad instabilitet i landet har de arbetat med alla politiska, etniska, kulturella och religiösa grupper för att upprätthålla kommunikationen och arbeta konfliktförebyggande.

Att inrikta insatserna på små och lokala initiativ som i Burundi har visat sig framgångsrikt, visar en annan granskning av fredsbevarande operationer som gjordes förra året. Då fastslogs att FN ofta agerar för långsamt när det gäller uppkommande kriser och att fredsbevarande uppdrag alltför ofta planeras utifrån mallar i stället för att skräddarsys för specifika situationer.

Mötet i New York lyfte fram behovet av att skapa inkluderande samhällen för att förhindra konflikter men att även bruk av våld är nödvändigt under vissa omständigheter.

Somalias utrikesminister Abdusalam Omer hänvisade till situationen i det egna landet där Afrikanska unionens trupper drabbade samman med terrorgruppen al-Shabaab under torsdagen.

-Bruk av våld måste finnas som ett alternativ. Samtidigt tror jag inte att man kan lösa konflikterna i Afrika eller på andra håll i världen endast med våld, tillade han.

Det finns fortfarande en skepticism när det gäller de mäktigaste ländernas åtaganden i det fredsbyggande arbetet. Många tror inte att de fem permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd – Kina, Ryssland, Frankrike, Storbritannien och USA – är beredda att gå från ord till handling i det konfliktförebyggande arbetet.

*IPS kan erbjuda våra prenumeranter bilder till vissa av våra artiklar. Dessa säljs separat till ett fast pris på 500 kronor styck, eller genom särskilda bildabonnemang. Om ni inte har ett bildabonnemang men vill publicera denna bild var vänlig och mejla vår svenska redaktion på: sweden(at)ipsnews.net och meddela att ni använt den.



Jonathan Rozen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *