Indiska kvinnor hårdast drabbade av vattenbrist

New Delhi, 160512 (IPS) – Även om Indien är Asiens tredje största ekonomi tvingas kvinnor fortfarande slita hårt för att få tillgång till rent vatten. En fjärdedel av Indiens befolkning är nu drabbade av den svåra torka som råder i landet.

Torkan har slagit hårt mot jordbruket och lett till en akut brist på dricksvatten. Antalet människor som är drabbade uppgår till 330 miljoner – fler än hela USA:s befolkning.

De vajande gröna fälten hos 38-åriga änkan Pallavi Kirkire i delstaten Uttar Pradesh i norra Indien har liksom på många andra platser i stället förvandlats till uttorkad och sprucken jord. Tidigare var fälten hennes inkomstkälla som gjorde att hon kunde försörja sig och sina två barn. Nu planerar hon att sälja marken och boskapen och flytta in till staden för att söka ett bättre liv för sin familj.

Även 40-åriga Manorama har drabbats hårt.

-Torkan har förstört allt för vår familj. Min man är inlagd på sjukhus på grund av hjärtproblem och min dotters bröllop har skjutits upp. Jag är den enda som försörjer familjen och har hand om hem och barn samtidigt som jag åker fram och tillbaka till sjukhuset, säger Manorama som bor med sin familj i distriktet Latur i delstaten Maharashtra, som är ett av de områden som har drabbats hårdast av torkan.

De indiska myndigheterna har vidtagit krisåtgärder och transporterar miljardtals liter vatten med tåg till inlandet samtidigt som man delar ut matransoner till fattiga.

Indiska kvinnor är viktiga aktörer i förvaltningen av vattenresurserna och det är kvinnorna som får ta den värsta stöten när det råder brist på vatten.

På landsbygden kan kvinnor tvingas gå flera kilometer för att nå fram till vattenkällor. Enligt en rapport som skrivits av den indiska miljöaktivisten Vandana Shiva går en kvinna på landsbygden i genomsnitt en sträcka på 14 000 kilometer varje år – bara för att hämta vatten.

“I varje hushåll i landsbygdsområden i ökenstaten Rajasthan bär kvinnor och flickor ansvaret för uppsamling, transport, lagring och hantering av vatten. Naturliga källor torkar ut och det gör att kvinnorna tvingas gå längre varje dag för att släcka törsten hos familjen och boskapen,” skriver Vandana Shiva i rapporten.

I delstaten Madhya Pradesh i centrala Indien lämnar kvinnor hemmet i gryningen för att hämta vatten och statliga skolor stänger tidigare för att barnen, särskilt flickorna, ska kunna hjälpa till i arbetet.

I vissa regioner har vattenkrisen fått katastrofala följder. En elvaårig flicka dog nyligen av värmeslag och uttorkning i samband med att hon hämtade vatten i en by i delstaten Maharashtra. Hon hade tillbringat nästan fyra timmar i temperaturer på 42 grader Celsius.

-Vattenbristen är till stor del ett resultat av att vattenresurserna överbelastats. Befolkningen ökar snabbt i Indien och en förändrad livsstil ökar behovet av färskvatten. Den hårda konkurrensen inom jordbruket, industrin och hushållssektorn har drivit grundvattnet till mycket låga nivåer, säger Shashank Shekhar, biträdande professor i geologi vid Delhis universitet.

-I distriktet Latur i delstaten Maharashtra mötte jag barn där huden flagnat på grund av bristande hygien. Där är det så ont om vatten att människor knappt har tillräckligt med vatten att dricka och då är ett bad inte att tänka på. Ofta måste en hel familj klara sig på bara en hink vatten om dagen, säger Ranjana Kumari, chef för Centret för social forskning i New Delhi.

Enligt en ny studie gjord i delstaten Meghalaya i nordöstra Indien har väderförändringar fått allvarliga följder för livsmedelsförsörjningen. Vid stora klimatkatastrofer är kvinnor mer utsatta än män och arbetsbördan för kvinnor och flickor ökar, slår rapporten fast.

Läkare menar att vattenkrisen även slår mot kvinnors psykiska och fysiska hälsa. De påverkas av stressen som det innebär att hämta vatten från tankbilar varje dag och av att tvingas försöka klara sig på väldigt lite vatten. Särskilt svårt är det att klara hygienen under menstruation. Bristande sanitet är ofta en bortglömd konsekvens av en brist på vatten.

Den indiska regeringen uppger att tillgång till vatten på landsbygden är den viktigaste prioriteringen. Men trots att fler än 3,5 miljoner handpumpar har installerats är många människor hårt drabbade av en brist på vatten. Situationen är inte bättre i städerna där kvinnor köar i timmar vid offentliga kranar. Experter varnar för de långsiktiga konsekvenserna och säger att bristen på vatten måste lösas på ett hållbart sätt och på lång sikt annars riskerar kvinnorna att drabbas ännu hårdare.

*IPS kan erbjuda våra prenumeranter bilder till vissa av våra artiklar. Dessa säljs separat till ett fast pris på 500 kronor styck, eller genom särskilda bildabonnemang. Om ni inte har ett bildabonnemang men vill publicera denna bild var vänlig och mejla vår svenska redaktion på: sweden(at)ipsnews.net och meddela att ni använt den.



Neeta Lal

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *