Bangladesh satsar på hållbart fiske

Dhaka, 160422 (IPS) – En ny fond ska öka skyddet för bestånden av indisk staksill i Bangladesh. Det är en fiskart som är mycket viktig för många miljoner bangladeshier men nu hotas av både överfiske och klimatförändringar.

Med stöd från den brittiska regeringen ska Bangladeshs fiskeriutskott skapa fonden och i samarbete med International Institute for Environment and Development i London, Bangladesh Centre for Advanced Studies och Bangladeshs lantbruksuniversitet ska man arbeta för att minska hoten mot bestånden och för att bevara den biologiska mångfalden i floden Meghnas nedre lopp.

-Vi har redan lämnat in en rapport till fiskeriutskottet med rekommendationer för hur fonden ska utformas. Rapporten ska skickas vidare till fiskeridepartementet snart, säger Liaquat Ali från Bangladesh Centre for Advanced Studies.

Även det amerikanska biståndsorganet USAID och det tyska biståndsorganet GIZ väntas bidra och ett särskilt anslag kommer att avsättas av Bangladeshs regering varje år. Pengarna kommer att användas till att kompensera yrkesfiskare och till att bedriva forskning och genomföra åtgärder för att skydda fiskyngel.

Indisk staksill är en av de viktigaste arterna i Bengaliska viken och har en framträdande plats i det bangladeshiska köket. Varje år firas nyåret med Pathna-Ilish som är en rätt med ris och indisk staksill.

Mer än en halv miljon av kustfiskarna i Bangladesh är direkt beroende av fisken för sitt uppehälle och nästan tre miljoner människor i landet arbetar med handel, bearbetning, transport och försäljning av indisk staksill. För omkring 250 miljoner människor i Bangladesh är fisken mycket viktig som föda.

Indisk staksill står för en betydande del av basfödan och för elva procent av landets totala fiskproduktion och för en procent av bruttonationalprodukten.

Tidigare fanns stora mängder av indisk staksill i Bengaliska viken och i hundratals floder i Bangladesh, Indien och Burma, men sedan 1970 har fiskarten minskat kraftigt till följd av överfiske och klimatförändringarnas inverkan på yngelområden.

Bangladeshs regering vill försäkra sig mot utfiskning och fem kustområden där det finns indisk staksill är skyddade och där är det förbjudet att fiska under yngelperioderna. Att yngel är viktiga att skydda uppmärksammas under en särskild vecka varje år runt om i landet.

Kustfiskarna som i hög grad är beroende av fisket är fattiga. Under den period när fisket är förbjudet betalar regeringen ut ersättning till dessa fiskare. Omkring 158 000 ton spannmål har delats ut till fler än 224 000 hushåll i fiskesamhällen under de senaste sex åren, säger Bangladeshs fiskeri- och boskapsminister Muhammed Sayedul Hoque.

Omkring 40 kilo ris delas ut till varje hushåll under perioden när fisket är förbjudet. Utrustning till ett värde av motsvarande 1 000 kronor har delats ut till fler än 30 000 fiskare för att främja alternativa försörjningsmöjligheter.

Muhammed Sayedul Hoque säger att regeringen har planer på att öka utdelningen till 80 kilo ris till varje hushåll för att kunna stödja fiskare under förbudsperioden.

Systemet för att kompensera fiskare för att hindra dem från fiske under förbudsperioden är unikt och Bangladesh har redan kunnat öka sin fiskproduktion uppger landets fiskeriutskott.

Abdul Wahab, fiskeriprofessor vid Bangladeshs lantbruksuniversitet, menar att fiskproduktionen kan öka ännu mer till följd av effektiva strategier för skydd tack vare den nya fonden.

Indisk staksill är en havsfisk som kommer till floderna under yngelperioden för att lägga ägg. Hittills har man dock inte lyckats odla fisken.

*IPS kan erbjuda våra prenumeranter bilder till vissa av våra artiklar. Dessa säljs separat till ett fast pris på 500 kronor styck, eller genom särskilda bildabonnemang. Om ni inte har ett bildabonnemang men vill publicera denna bild var vänlig och mejla vår svenska redaktion på: sweden(at)ipsnews.net och meddela att ni använt den.



Rafiqul Islam

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *