HRW kräver vapenembargo mot Saudiarabien

New York, 160331 (IPS) – Konflikten i Jemen fortsätter att kräva många civila dödsoffer. Nu kräver organisationen Human Rights Watch att länderna i väst inför ett vapenembargo mot Saudiarabien, som leder den koalition som bekämpar houthirebellerna i Jemen. Få bedömare tror dock att kravet kommer att hörsammas.

HRW skriver att USA, Storbritannien, Frankrike och andra länder bör avbryta all vapenförsäljning till Saudiarabien fram tills att landet upphör med sina “olagliga luftangrepp” och till att tidigare övergrepp blivit ordentligt utredda.

Det finns dock inte mycket som talar för att människorättsorganisationens krav kommer att hörsammas, bland annat med tanke på de enorma summor som står på spel för de tre västmakternas vapenindustrier.

Pieter Wezeman, analytiker vid Stockholms fredsforskningsinstitut Sipri, säger till IPS att kravet på ett vapenembargo främst har ett symboliskt värde inom de kampanjer som förs för att få ett slut på de saudiska luftangrepp i Jemen som kritiker menar varit oansvariga eller till och med kriminella.

-Nederländerna meddelade i januari att landet bara kommer att tillåta vapenexport till Saudiarabien i de fall där det kan säkerställas att vapnen inte kan användas i Jemen, säger Pieter Wezeman.

Enligt HRW har de övriga länder som säljer vapen till Saudiarabien avvisat eller tonat ned de bevis som framkommit om att den saudiledda koalitionen i sina luftangrepp har dödat hundratals civila i Jemen.

-Genom att fortsätta sälja vapen till en känd förövare som har gjort lite för att dölja sina övergrepp så riskerar USA, Storbritannien och Frankrike att bli delaktiga i olagliga attacker som resulterar i civila dödsoffer, säger Philippe Bolopion vid Human Rights Watch.

På frågan om det är realistiskt att västländerna skulle införa ett vapenembargo säger Philippe Bolopion till IPS: -Lukrativa vapenavtal bör inte förblinda USA:s regering när det gäller de förfärliga övergrepp som den saudiledda koalitionen genomfört under det gångna året i Jemen.

Saudiarabien har starka militära kopplingar till brittiska, franska och fram för allt amerikanska vapentillverkare som säljer sofistikerad militär utrustning till landet i form av bland annat toppmoderna stridsflygplan, helikoptrar, granater och stridsvagnar.

Koalitionen som bekämpar houthirebellerna i Jemen består förutom av Saudiarabien även av Bahrain, Kuwait, Qatar, Förenade arabemiraten, Egypten, Jordanien, Marocko och Sudan.

Även houthirebellerna anklagas för attacker som har resulterat i civila dödsoffer.

I ett pressmeddelande skriver HRW att flera organisationer och även FN utrett och rapporterat om en rad olagliga luftangrepp utförda av koalitionen sedan konflikten i Jemen inleddes i mars förra året.

Human Rights Watch har tillsammans med flera andra organisationer, däribland Amnesty International och lokala jemenitiska organisationer, uppmanat till ett stopp för all vapenförsäljning till de parter som är inblandade i konflikten.

Human Rights Watch uppger att man dokumenterat 36 luftangrepp, där vissa skulle kunna klassas som krigsbrott, där minst 550 civila ska ha dödats, samt 15 attacker där klustervapen ska ha använts.

Pieter Wezeman vid Sipri påpekar att Saudiarabien varit världens näst största vapenimportör under de senaste fem åren, och att det mesta tyder på att landet kommer att fortsätta att vilja importera mycket dyr militär utrustning.

För Storbritannien har Saudiarabien under många år varit den viktigaste marknaden för landets vapenexportörer. Enligt Pieter Wezeman är den saudiska marknaden även viktig för den amerikanska vapenexporten – men det kanske viktigaste för USA är att landet anser att Saudiarabiens agerande är viktigt för att skapa stabilitet i regionen, och därför stödjer man den militära interventionen.

-Mycket skulle behöva hända innan USA avbryter sina vapenleveranser till Saudiarabien, slår Pieter Wezeman fast.

Thalif Deen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *