Förstörda skolor återuppbyggs i nordvästra Pakistan

Peshawar, 160303 (IPS) – Elever strömmar åter till skolor som återuppbyggts i Pakistans federalt styrda klanområden, Fata. Där har 17 procent av de skolor som förstörts av talibaner nu byggts upp igen.

-Vi är mycket glada över att vår skola har kunnat byggas upp igen. Vi fick sitta i en skola utan tak tidigare, säger Mujahida Bibi som går i åttonde klass i Norra Waziristan i en statlig flickskola som talibanerna förstörde 2013.

Norra Waziristan är ett av sju distrikt i Fata, och var tidigare ett fäste för terrorgruppen Tehrik-i-taliban Pakistan. Men efter den pakistanska arméns militära operationer har nu livet i området kunnat återgå till det normala.

Abdul Qadeem som går i nionde klass berättar att hans skola i Södra Waziristan också byggts upp igen.

-Talibaner angrep vår skola 2012. Rika elever flyttade till säkrare områden för att fortsätta sina studier medan vi som är fattiga fortsatte att komma till den taklösa byggnaden under tre år, säger han.

Talibaner och al-Qaidaanhängare flydde in till Fata över gränsen från Afghanistan 2002 efter att talibanregimen störtats av amerikanska styrkor. År 2005 började de angripa statliga byggnader, skolor, sjukhus och kontor, inte bara i Fata utan också i den angränsande provinsen Khyber Pakhtunkhwa, för att visa sitt motstånd mot modern utbildning som de anser strider mot islam.

Men efter den pakistanska arméns framryckning har talibanerna lidit nederlag och nu pågår återuppbyggnaden av skolor i området. Talibanerna förstörde totalt 750 skolor, varav 500 i Fata och 250 i provinsen Khyber Pakhtunkhwa. I Fata har många av de förstörda skolorna kunnat byggas upp främst genom stöd från biståndsorgan.

-Vi har placerat ut 10 000 personer från paramilitära grupper och även involverat lokalbefolkningen för att skydda skolor mot attacker från militanta grupper. Tidigare sprängde talibanerna skolor, främst flickskolor, med den felaktiga hänvisningen till att utbildning för kvinnor står i strid med islam, säger Javid Shah som arbetar med utbildningsfrågor i Fata.

Lokalbefolkningen har uppsikt över skolorna nattetid.

-Det var under nätterna som talibanerna genomförde attackerna tidigare, säger Javid Shah.

-Provinsregeringen i Khyber Pakhtunkhwa har genomfört återuppbyggnaden av 200 skolor. Vi har avsatt 60 miljoner dollar (motsvarande 515 miljoner kronor) för att bygga upp skolorna igen, säger utbildningsminister Atif Khan, till IPS.

Rutiner och säkerhetsanvisningar för utbildningsinstitutioner har skickats ut till ansvariga myndigheter.

-Vi har också bett den privata sektorn att förbättra säkerheten på skolorna genom att installera övervakningskameror, placera ut vakter och bygga högre yttermurar, säger Atif Khan.

Musarrat Naseem som går i åttonde klass berättar att hon har kunnat fortsätta sina studier i en ny skola i Khyber i Fata.

-Vår skola förstördes 2012. Vi fick ofta ha lektioner under träden på sommaren, säger hon.

I Fata finns det över 5 500 skolor med totalt över 570 000 elever.

-Antalet elever i vår skola har ökat efter återuppbyggnaden. Även elever från avlägsna områden söker sig hit, säger Samir Ahmed som arbetar som lärare i distriktet Mohmand i Fata.

Han berättar att talibanerna förstörde 127 skolor i Mohmand och att 99 av dessa nu har byggts upp igen.

Andelen elever minskade till följd av bristen på säkerhet och lokaler men nu kommer föräldrar i stora skaror för att skriva in sina barn i skolan, berättar han.

Gratis läromedel och uniformer har delats ut för att uppmuntra fattiga att sätta sina barn i skolan.

Mekanikern Abdul Wakeel i Bajaur i Fata berättar att hans barn gick i en statlig skola som förstördes för tre år sedan. Han säger att hans tre barn är glada för att de har kunnat återvända sedan skolan byggts upp igen.

-Talibanerna ville få bort skolorna och ta barnen tillbaka till stenåldern, men vi är fast beslutna att besegra talibanerna genom utbildning. Föräldrar är angelägna om att barnen ska få en utbildning, säger han.

*IPS kan erbjuda våra prenumeranter bilder till vissa av våra artiklar. Dessa säljs separat till ett fast pris på 500 kronor styck, eller genom särskilda bildabonnemang. Om ni inte har ett bildabonnemang men vill publicera denna bild var vänlig och mejla vår svenska redaktion på: sweden(at)ipsnews.net och meddela att ni använt den.



Ashfaq Yusufzai

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *