Sjunkande oljepriser påverkar inte vapenimport

New York, 160223 (IPS) – Prisraset på olja hotar att få stora konsekvenser för flera av de oljeexporterande länderna i Mellanöstern. Däremot tycks inte utvecklingen hejda ländernas stora import av krigsmateriel. Importen av vapen till Mellanöstern har ökat visar en ny rapport från fredsforskningsinstitutet Sipri.

Enligt Sipris nya rapport har den saudiledda koalitionens militära insatser i Jemen, som inleddes förra året, föregåtts av en omfattande vapenimport från flera av de deltagande länderna. De nio länder som bekämpar houtirebellerna i Jemen leds av Saudiarabien och består även av Qatar, Kuwait, Bahrain, Förenade arabemiraten, Egypten, Marocko, Jordanien samt Sudan.

Mellan 2011 och 2015 ökade vapenimporten till Saudiarabien med hela 275 procent jämfört med de föregående fem åren. I flera av de länder som exporterar vapen till Saudiarabien – i synnerhet USA, Storbritannien och Frankrike – har det samtidigt kommit kritik mot de attacker som genomförs i Jemen. Men trots detta menar Sipri att Saudiarabien kommer att fortsätta motta stora vapenleveranser från dessa länder under de kommande fem åren.

Enligt den nya rapporten ligger bland annat flera nya ordrar från Saudiarabien om stridsflyg och annan utrustning från USA, Storbritannien, Kanada och Belgien.

Från USA, som bistår den saudiledda koalitionen med militär underrättelseinformation om läget i Jemen, har det samtidigt kommit kritik mot det ökande antalet civila offer för konflikten i Jemen.

Pieter Wezeman, forskare vid Sipri, säger till IPS att ytterligare vapenexport redan är planerad till Saudiarabien, Qatar, Kuwait och Förenade arabemiraten.

-Volymen på vapenimporten i dessa länder beräknas därmed förbli hög under de kommande fem åren, säger han.

Sipris nya rapport visar samtidigt att USA var världens största exportör av vapen mellan 2011 och 2015, då landet stod för 33 procent av den totala exporten. Det är en ökning från 27 procent de fem föregående åren. Under den senaste perioden levererade USA vapen till minst 96 olika länder – vilket är ett betydligt större antal än alla andra vapenleverantörer. Störst var den amerikanska exporten till Saudiarabien, med Förenade arabemiraten på andra plats.

På regional nivå var Mellanöstern den främsta destinationen för USA-exporterade vapen, då 41 procent gick dit.

Pieter Wezeman vid Sipri påpekar att de flesta länder som ingår i den saudiledda koalitionen har köpt sina vapen från USA eller Europa.

Ryssland och Kina har inte lyckats få till stånd några stora vapenavtal med Saudiarabien, Förenade arabemiraten, Qatar eller Marocko, trots att länderna försökt få en större del av dessa marknader.

Sipris rapport visar också att Förenade arabemiratens vapenimport också har ökat under de senaste 15 åren, och under den senaste femårsperioden steg den med 35 procent jämfört med den föregående.

Importen till Qatar steg samtidigt med hela 279 procent mellan 2011 och 2015 jämfört med föregående femårsperiod. Även till Egypten ökade vapenexporten, med 37 procent under den senaste femårsperioden. Under 2014 och 2015 undertecknade Egypten flera stora vapenavtal med Frankrike, Tyskland och Ryssland.

Samtidigt visar Sipris nya rapport att flera av världens största vapenimportörer finns i Asien, däribland Indien, som stod för 14 procent av den globala importen, medan Kina stod för 4,7 procent.

Thalif Deen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *