Indisk lokalradio belyser utvecklingsfrågor

Anugondanahalli, 160219 (IPS) – Klockan är åtta på morgonen och i byn Anugondanahalli i södra Indien sitter en grupp jordbrukare klistrade framför en radioapparat. I programmet ger experter enkla tips till bönderna om hur de kan minimera de skador på grödor som klimatförändringarna kan ge upphov till.

-Jag vet ingenting om klimatförändringar så det är bra om experter kan tipsa mig om hur jag kan skydda mina grödor. Radion har blivit min bästa vän, säger den 60-åriga jordbrukaren Ram Kutty till IPS.

Radiostationen Sarathi Jhalak är en av närmare 200 lokala radiostationer som finns i Indien och som täcker många av de luckor som lämnas av de stora traditionella medierna. I sändningarna ges lokalbefolkningen möjlighet att delta och diskutera lokala angelägenheter.

-Vi försöker belysa viktiga frågor som intresserar lokalbefolkningen, med fokus på utvecklingsfrågor. Vi fick mycket respons på våra program om våld mot kvinnor och om de sexuella trakasserier som förekommer ute på åkrarna, berättar kanalens grundare, journalisten D.S. Shamantha.

Sarathi Jhalak sänder dagligen och de flesta av programledarna är kvinnor.

I delstaten Uttarakhand nära Himalaya, sitter samtidigt en programledare för radiokanalen Hewal Vani och påminner sina lyssnare om en kommande radioserie för flickor om utbildningsfrågor. Stationen är en av fem lokala kanaler i den fattiga delstaten som fokuserar på bland annat hälso- och utbildningsfrågor. Varje dag kommer lokala bybor förbi radiostationen för att delta. Alla är välkomna och ges därmed möjlighet att dela med sig av sina idéer och åsikter.

-På det sättet sprider vi tankar och kunskap. Vi talar om politik, ekonomi och juridiska frågor på ett sätt som byborna förstår, berättar Vijay Khetrapal vid Hewal Vani.

Organisationen Development Alternatives, som finns i hela Indien, bedriver med hjälp av radion en kampanj som syftar till att informera lokalbefolkningar om hur man kan arbeta för att motverka klimatförändringarnas effekter. Tack vare de lokala radiostationerna når organisationen ut med sitt budskap till fler än 400 byar.

De första lokala radiostationerna började sina sändningar 2002, efter att den indiska regeringen gett klartecken till icke-kommersiell lokalradio i landet. I dag finns radiostationerna över hela landet, även i de mest avlägsna byar, där den lokala radion ofta är det enda sättet för befolkningen att hålla sig informerad.

-Dessa stationer ger en röst till de maktlösa och ger dem en möjlighet att påverka dem som sitter vid makten, säger Kirti Shire, som är professor i journalistik vid universitetet Jamia Millia Islamia i New Delhi.

Kirti Shire påpekar att radion har ett helt annat genomslag i Indien än exempelvis televisionen – eftersom radion når ut till nästan hela befolkningen.

-Det gör att radion är ett kostnadseffektivt medium för att nå ut med information. Dessutom betraktar lokalradion sina lyssnare inte bara som mottagare och konsumenter, utan som aktiva medborgare som på ett kreativt sätt kan vara med och skapa innehållet, säger Kirti Shire.

Indien är dessutom fortfarande ett land där bristande läs- och skrivkunskaper är ett hinder för utvecklingen. För många fattiga blir då lokalradion en av få arenor där de kan få ta del av nya kunskaper. Mer än 70 procent av Indiens befolkning bor på landsbygden och en bred majoritet av dessa saknar tillgång till internet eller telefoner.

Många experter menar att lokalradiostationerna har bidragit till att förändra livet för många människor. Befolkningen i allt fler indiska byar har startat egna projekt för att förbättra sina liv – exempelvis genom att gemensamt bygga toaletter i närheten av sina hem, eller ersätta veden i spisar med kodynga. Samtidigt har allt fler insett hur viktig skolan är för barnen. I många fall har förändringarna kommit efter att befolkningarna inspirerats av det som förmedlats genom lokalradiostationerna.

*IPS kan erbjuda våra prenumeranter bilder till vissa av våra artiklar. Dessa säljs separat till ett fast pris på 500 kronor styck, eller genom särskilda bildabonnemang. Om ni inte har ett bildabonnemang men vill publicera denna bild var vänlig och mejla vår svenska redaktion på: sweden(at)ipsnews.net och meddela att ni använt den.



Neeta Lal

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *