Kaninfarmer snabbväxande bransch i Zimbabwe

Chivhu, 160212 (IPS) – Antalet kaninfarmer har på senare tid ökat snabbt i det fattiga Zimbabwe. Många vanliga zimbabwier drygar ut sina inkomster genom att föda upp kaniner.

Andra bedriver verksamheten i större skala. Tichaona Muzariri, 44, från staden Chivhu valde för sju år sedan att sluta sitt arbete som lärare för att satsa på att föda upp kaniner. Han började mycket småskaligt, med ett kapital på bara motsvarande ett par hundra kronor och tre kaninhonor och en hanne. I dag föder han upp nästan tre tusen kaniner om året och varje vecka slaktas närmare 120 av hans djur vars kött sedan säljs till butiker, restauranger och hotell.

-När jag blickar tillbaka till är det svårt att förstå att jag numera kan tjäna så bra på min kaninfarm, säger Tichaona Muzariri till IPS.

I genomsnitt får han motsvarande cirka 50 kronor för varje kanin. Avkastningen är därmed mycket god eftersom omkostnaderna för att föda upp en kanin bara är en sjättedel.

-Jag kan inte klaga, verksamheten ligger helt rätt eftersom många människor numera anser att kaninkött är en delikatess, berättar Tichaona Muzariri.

En enda kaninhona kan på ett års tid föda upp emot 40 ungar och många zimbabwier har på senare tid gett sig in i branschen för att fylla efterfrågan på kaninkött. Enligt Zimbabwes kaninproducenters förbund, RPAZ, finns det nu fler än två tusen kaninuppfödare i landet. En del verksamheter är mycket småskaliga, där djuren föds upp på människors bakgårdar, medan andra bedriver verksamheten i betydligt större format.

Hotellrestauranger och stora varuhus står för en stor del av inköpen av kaninkött, som av många anses vara både gott och nyttigt.

-På senare tid har vi fått allt fler gäster som älskar kaninkött och som uppskattar det höga näringsvärdet, berättar Gideon Humure, som äger ett hotell i Chivhu. För uppfödarna är det samtidigt en stor fördel att kaninerna växer så snabbt. Redan inom sex månader är djuren redo för slakt.

Kaniner producerar dessutom mer kött än många andra djur i förhållande till hur mycket foder de behöver. Enligt Zimbabwes jaktförbund ger en kanin fyra gånger så mycket kött som en kossa på samma mängd foder och vatten.

*IPS kan erbjuda våra prenumeranter bilder till vissa av våra artiklar. Dessa säljs separat till ett fast pris på 500 kronor styck, eller genom särskilda bildabonnemang. Om ni inte har ett bildabonnemang men vill publicera denna bild var vänlig och mejla vår svenska redaktion på: sweden(at)ipsnews.net och meddela att ni använt den.Jeffrey Moyo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *