Fattigdomen slår hårt mot zimbabwiska barns utveckling

Bulawayo, 160114 (IPS) – Arbetslösheten är extremt hög i Zimbabwe och enligt en ny rapport från Unicef slår den utbredda fattigdomen hårt mot barnens både fysiska och intellektuella utveckling.

Enligt zimbabwiska fackförbund ligger arbetslösheten i landet på skyhöga 90 procent. Ensamstående tvåbarnsmamman Mildren, som egentligen heter något annat, överlever på tillfälliga påhugg som att hjälpa grannar att ta hand om disk eller tvätt. Hon bor ensam med sina två små barn i en enkel enrummare i ett av de många fattiga kvarter som finns strax norr om Zimbabwes näst största stad Bulawayo. Mildren menar att fattigdomen påverkat barnens hälsa och utveckling.

-Jag vet att de inte får växa upp som andra barn, säger hon medan hon byter underkläder på sin fyraårige son, som kissat på sig.

-Vid hans ålder borde han kunna gå på toaletten själv, men jag tvingas fortfarande byta på honom, säger Mildren.

En ny rapport från FN:s barnfond Unicef, kallad Zimbabwe Poverty Atlas 2015, pekar på att den stora fattigdomen i Zimbabwe inte bara slår mot barnens fysiska utan också deras intellektuella utveckling. Av de barn som växer upp under de allra fattigaste omständigheterna, med tillhörande dålig hälsa, får nästan inga en högre utbildning. Rapporten visar samtidigt att fattigdomsnivåerna ligger på mellan 65 och 75 procent av befolkningen i åtta av landets tio provinser.

-Barnfattigdomen leder till minskade kunskaper och en minskad produktivitet, sämre hälsa och försämrade skolresultat, säger Jane Muita, Unicefs biträdande chef i Zimbabwe.

Det finns inga exakta uppgifter om i vilken omfattning fattigdomen har drabbat barns intellektuella utveckling, men Unicefs nya rapport visar hur utbredd fattigdomen är i vissa områden i landet. I det sydvästra distriktet Nkayi uppges hela 95,6 procent av befolkningen leva i fattigdom, medan den ligger på 93 procent i Lupane.

Förra året uppgav ZimVac, en organisation bestående av både statliga och ickestatliga aktörer, att 36 procent av barnen i Zimbabwe fått sin fysiska eller intellektuella utveckling hämmad på grund av näringsbrist.

Obias Nsamala, barnläkare i Bulawayo, säger till IPS att många föräldrar, men också många inom vården, hoppas att små barn som ligger efter i utvecklingen ska komma ikapp senare. De blir uppmärksammade för sent, menar Obias Nsamala.

-Många barn med problem blir uppmärksammade först när de börjar skolan. Jag tror att deras svårigheter i vissa fall inte beror på medfödda faktorer utan på deras uppväxt och brist på ordentlig mat, säger Obias Nsamala.

Inför innevarande år har biståndsorganisationer meddelat att miljontals zimbabwier kommer att behöva matbistånd.

Ignatius Banda

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *