Etiopien satsar på ökad turism

Addis Abeba, 160111 (IPS) – Etiopiens regering har satt som mål att tre gånger så många turister ska besöka landet inom fem år. Förhoppningen är att detta ska öka tillväxten och bidra till att minska fattigdomen i den auktoritärt styrda nationen.

Trots att Etiopien har en kulturell historia som skiljer ut sig i Afrika har landet aldrig blivit någon stor turistattraktion. Landet är hem för nio av de platser som finns med på Unescos lista över världskulturarv. Det är flest i Afrika.

Ett av skälen till att Etiopien ligger efter som turistland kan vara att man tidigare inte har marknadsfört sina nationella skatter mot turister, utan snarare valt att hålla en låg profil.

För ett par år sedan bildade dock regeringen Etiopiens turistorganisation, ETO, ett organ med uppgift att öka antalet som besöker landet.

I augusti förra året presenterade kultur- och turistdepartementet en djärv målsättning om att kraftigt öka antalet turister, till minst 2,5 miljoner besökare år 2020. Målet är att Etiopien samtidigt ska bli en av de fem största turistdestinationerna i Afrika.

-Det fanns många skäl till att turismen tidigare fick stå tillbaka, men framför allt handlade det om att först få ordning på infrastrukturen. Nu kan regeringen satsa fullt ut tack vare den ekonomiska tillväxten de senaste tio åren, som även skapat ett gott anseende i omvärlden, säger ETO:s chef Solomon Tadesse till IPS.

Enligt Världsbanken står turismen för närvarande för 4,5 procent av Etiopiens bruttonationalprodukt. Det är dock betydligt mindre än i exempelvis Rwanda där den står för 9 procent, eller den globala siffran på 11 procent.

År 2013 rankades Etiopiens turistindustri på plats 120 i en global jämförelse mellan länder, och på plats nummer 17 i Afrika, i ett index som tagits fram av World Economic Forum.

Siffrorna har dock varit långsamt stigande under senare år och enligt etiopiska myndigheter besökte fler än 750 000 turister landet under förra året.

Mike Fabricius arbetar vid den Sydafrika-baserade konsultbyrån The Journey, som fått i uppgift av Etiopiens turistmyndigheter att utveckla en marknadsföringsstrategi. Han menar att potentialen är stor för Etiopien eftersom landet kan locka med “fascinerande upptäckter”, samtidigt som flygförbindelserna förbättrats.

Solomon Tadesse säger att man har börjat investera i bland annat äventyrsturism samt resor i regioner som tidigare inte funnits med på de traditionella turiststråken.

-Regeringen har insett att turismen kan bli en egen näringsgren vid sidan av alla övriga. Vi vet att vi ligger efter våra grannar och måste anstränga oss för att komma ikapp, säger Solomon Tadesse.

Andra inom landets turistindustri menar dock att Etiopien snarare bör satsa på att utveckla turismen på sitt eget sätt, i stället för att jämföra sig med andra länder.

-Vi skulle kunna bli den främsta destinationen på kontinenten, men inte bara genom antalet turister, – utan genom att erbjuda de bästa upplevelserna och ett unikt landskap, säger Greta Iori, som arbetat med miljö- och turistfrågor i flera länder, däribland i Etiopien, där hon växte upp.

Hon varnar samtidigt för att många av världskulturarven är mycket känsliga och riskerar att förstöras om mängder av turister skulle börja besöka landet.

Andra kritiker varnar för att en ökad turism skulle kunna skapa en ilska över att turismen främst gynnar eliten och leder till ökade priser.

Bedömare påpekar också att utvecklingen av turismen även kräver mer än investeringar i nya hotell. Som exempel nämns turistcenter, välfungerande offentliga toaletter, restauranger, souvenirbutiker och vårdcentraler i närheten av de stora turistattraktionerna, något som det för närvarande råder brist på i Etiopien.

Samtidigt finns det många bevis i Afrika för vilken känslig näringsgren turismen kan vara. Ett tydligt exempel på det är Kenya, som efter förra årets terrorattacker upplevt en drastisk minskning av antalet turister. Där ligger nu många stränder öde och tusentals hotellrum står tomma.

*IPS kan erbjuda våra prenumeranter bilder till vissa av våra artiklar. Dessa säljs separat till ett fast pris på 500 kronor styck, eller genom särskilda bildabonnemang. Om ni inte har ett bildabonnemang men vill publicera denna bild var vänlig och mejla vår svenska redaktion på: sweden(at)ipsnews.net och meddela att ni använt den.



James Jeffrey

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *