Stigande priser drabbar Zimbabwes fattiga

Bulawayo, 151211 (IPS) – Noel Bhizori står alltid vid samma plats vid ett trafikljus i Bulawayos affärsdistrikt. I denna hårdtrafikerade korsning livnär han sig på att sälja mobiltelefonkort. Liksom många andra fattiga i Zimbabwes städer har han gett upp hoppet om att få ett riktigt arbete.

-Jag tjänar dåligt, men det här är det enda sättet för mig att tjäna några pengar alls, säger Noel Bhizori till IPS.

Han berättar att han bara äter en måltid om dagen, en majsbaserad gröt som kostar motsvarande åtta kronor.

-Med mina inkomster är det vad jag har råd med, säger han.

Noel Bhizori är 29 år gammal och berättar att han har en eftergymnasial utbildning. Men det var länge sedan han hoppades på att få ett riktigt arbete. Enligt fackföreningarna går närmare 90 procent av befolkningen arbetslös.

Noel Bhizori får ihop motsvarande knappt 1 600 kronor i månaden. En dryg tredjedel av detta går till att betala hyran för ett rum i ett av stadens fattiga kvarter. Då tillkommer också kostnader för el och vatten.

Han är bara en av miljontals zimbabwier som tvingas kämpa mot fattigdomen. Dessutom har de fortsatta prisökningarna på basvaror förvärrat situationen för Noel Bhizori och andra som försöker överleva genom att sälja varor på gatorna.

-Vi kan bara handla varor på rea i butikerna, men det är knappt vi har råd med det heller, säger han till IPS.

Enligt landets statistiska institut ZimStat lever minst 72 procent av Zimbabwes befolkning under den officiella fattigdomsgränsen. Det innebär att landet står inför en enorm uppgift om man ska kunna leva upp till FN:s nya hållbara utvecklingsmål.

Detta samtidigt som fortsatta prisökningar sannolikt kommer att leda till att ännu fler zimbabwier kommer att behöva biståndshjälp. På FN:s rankning över mänsklig utveckling i världen hamnar Zimbabwe på plats 156 av 187 jämförda länder.

I september bedömde FN:s livsmedelsprogram, WFP, att 2,2 miljoner zimbabwier kommer att ha behov av matbistånd i år. Utbildningsmyndigheterna i landet har dessutom rapporterat att tusentals skolbarn i landet hoppat av skolan på grund av matbrist.

Länge stod förhoppningen till att det kommersiella jordbruket skulle kunna fungera som en motor för en ekonomisk tillväxt, men landets jordbrukare möts av stora utmaningar då de har svårt att få krediter beviljade. Enligt WFP har majsproduktionen minskat kraftigt jämfört med föregående år, vilket ytterligare fördjupat fattigdomen och undernäringen i landet.

Tapiwa Gomo vid FN:s kontor för humanitära insatser understryker att det kommer att behövas en stark politisk vilja för att komma tillrätta med fattigdomen och undernäringen.

-Zimbabwe är välsignat med enorma naturresurser som kan bidra till att minska fattigdomen, säger han.

Ignatius Banda

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *