Psykisk ohälsa breder ut sig i Pakistans konfliktområden

Peshawar, 151203 (IPS) – Den långvariga konflikten mellan talibaner och regeringsstyrkor i norra Pakistan slår mycket hårt mot befolkningen. Många kvinnor har drabbats av posttraumatiskt stressyndrom efter att ha förlorat nära anhöriga.

-Mina två söner dödades brutalt av talibaner för tre år sedan och min man dog av naturliga orsaker för två år sedan. Nu tvingas jag tigga för att kunna försörja mina två barnbarn, säger 50-åriga Gul till IPS.

Hon sitter och väntar på sin tur vid en psykiatrisk klinik i Peshawar, huvudstad i provinsen Khyber Pakhtunkhwa. Varje natt drömmer Gul att hennes söner ska återvända.

-Jag väntar på dem. De är martyrer som kommer att komma tillbaka och hämnas på sina mördare, säger hon.

Psykiatern Mian Iftikhar Hussain berättar att en majoritet av kvinnorna i de laglösa klanområdena Fata lider av psykiska problem på grund av talibanernas ständiga våldsdåd.

-Här har vi tagit emot minst 200 personer, främst kvinnor, som lider av posttraumatiskt stressyndrom på grund av de förluster de har drabbats av.

Fata är en region med sex miljoner invånare som drabbats mycket hårt av den långvariga konflikt som rasar i Pakistan. Regionen gränsar till Afghanistan och blev tillflyktsort för mängder av militanta grupper efter att USA-ledda styrkor störtade talibanregimen i Afghanistan i efterspelet till terrorattackerna i USA den elfte september 2001.

Från sina gömställen i Fata började talibanerna attackera pakistanska militärer, skolor och myndighetsbyggnader. De senaste tio åren har Pakistans regering, en av USA:s allierade i “kriget mot terrorismen”, fört en militär kampanj mot extremisterna. Något som resulterat i att minst tre miljoner människor har tvingats på flykt.

-De flesta flyktingarna har drabbats av psykiska problem eftersom de förlorat nära och kära i kriget mellan talibanerna och armén. Dessutom har de förlorat sina företag, butiker eller jordbruksmarker, säger Mian Iftikhar Hussain.

Muhammad Rafiq hade en egen butik i Norra Waziristan, ett av Fatas distrikt, innan han tvingades på flykt med sin familj. Som en följd har hans dotter drabbats av en depression.

-Nu bor vi i ett hem byggt av lera där det saknas vatten, avlopp och elektricitet, vilket lett till att mina barn dessutom har fått hälsoproblem, säger Muhammad Rafiq.

Hemma i Waziristan bodde familjen i ett riktigt hus och tjänade tillräckligt med pengar för att kunna leva ett ganska bra liv. Nu är familjen i stället utfattig och har inte ens råd att skaffa tillräckligt med mat.

Professor Syed Muhammad Sultan, chef vid den psykiatriska avdelningen på ett sjukhus i Peshawar, varnar samtidigt för att den psykiska ohälsan bland dem som tvingats på flykt från Fata kan komma att förvärras. De flesta flyktingarna bor temporärt i mycket enkla bostäder i grannprovinsen Khyber Pakhtunkhwa.

Syed Muhammad Sultan säger att de flesta som drabbas av psykisk ohälsa är kvinnor eller barn. Han understryker att det handlar om en problematik som inte alltid syns utåt, men som kan få stora konsekvenser för både individer och samhälle på sikt.

-Kvinnorna drabbas värst när familjer tvingas på flykt, det kan leda till ångest, panikattacker och depressioner, säger han.

Psykologen Zeenat Shah påpekar att många flyktingar känner stark oro och osäkerhet inför framtiden, samtidigt som många av dem lider av djup sorg.

-Förlusten av de sociala strukturerna och av nära släktingar i konflikten kan leda till bestående fobier, kroniska depressioner och anpassningssvårigheter, säger hon.

*IPS kan erbjuda våra prenumeranter bilder till vissa av våra artiklar. Dessa säljs separat till ett fast pris på 500 kronor styck, eller genom särskilda bildabonnemang. Om ni inte har ett bildabonnemang men vill publicera denna bild var vänlig och mejla vår svenska redaktion på: sweden(at)ipsnews.net och meddela att ni använt den.



Ashfaq Yusufzai

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *