Satsningar på jordbruket ska rädda barn i Malawi

Lilongwe, 151202 (IPS) – På senare år har Malawi lyckats minska dödstalen bland de riktigt små barnen. Fortfarande lider dock många barn av undernäring. Nu genomförs flera satsningar för att öka matproduktionen i landet.

En ny rapport som tagits fram i samarbete mellan myndigheterna i Malawi och flera FN-organ visar att undernäringen bland barn kostar det lilla landet över motsvarande fem miljarder kronor om året. Det finns runt 1,4 miljoner undernärda barn i Malawi, ett land med knappa 17 miljoner invånare.

Landets regering har tillsammans med FN:s livsmedelsorgan, FAO, därför presenterat flera satsningar som syftar till att öka jordbruksproduktionen. Malawis jordbruksminister Erica Maganga säger att alla former av undernäring hänger samman med böndernas kapacitet att producera mat.

-Jordbruket är en nyckelfråga i kampen mot undernäringen bland alla åldrar. Satsningar på jordbruket innebär minskade sjukvårdskostnader, säger Erica Maganga till IPS.

Florence Rolle, som arbetar för FAO i Malawi, säger att det nu är dags att utvärdera vilka pågående satsningar på jordbruket som ger bäst resultat. Sedan tidigare bedriver FAO och Malawis regering en satsning för att öka näringsintaget i landet, bland annat genom en informationskampanj som riktas till familjer med små barn. Programmet fokuserar på två distrikt i landet, Kasungu, som ligger tio mil från huvudstaden Lilongwe, samt Mzimba i norra Malawi.

Soka Chitaya, som är projektchef för satsningen i Kasungu, säger att den gett mycket goda resultat.

-Innan programmet startade så blev de små barnen ofta sjuka. Många mödrar, de flesta småbönder, tvingades lägga mer tid på att vårda sina barn än att ta hand om sina åkrar – vilket ledde till minskade skördar, berättar Soka Chitaya.

Nu är situationen en annan. Fyrabarnsmamman Kondwani Phiri i byn Yosefe, är mycket nöjd med satsningen.

-Detta projekt har förändrat mitt liv. Mina barn är friska och glada och jag vet i dag vilka grödor jag ska plantera för att kunna ge min familj en så näringsrik mat som möjligt, säger Kondwani Phiri till IPS.

Småbonden Loveness Matola är också nöjd med programmet, samtidigt som hon är orolig över att årets skördar ska drabbas av den nuvarande bristen på nederbörd. Hon är dock säker på att familjen kommer att få tillräckligt med mat.

-Tack vare satsningen har mitt barn blivit inskriven i ett matprogram. Och jag oroar mig inte eftersom jag nu vet hur jag kan odla bra mat i min egen trädgård, säger hon.

Bland annat har de båda kvinnorna fått lära sig hur man kan göra en näringsrik gröt på tre eller fyra olika ingredienser som de själva kan odla.

FAO och landets myndigheter driver även andra projekt som syftar till att minska undernäringen i landet, bland annat genom en satsning på skolträdgårdar och på näringslära bland skolbarnen.

*IPS kan erbjuda våra prenumeranter bilder till vissa av våra artiklar. Dessa säljs separat till ett fast pris på 500 kronor styck, eller genom särskilda bildabonnemang. Om ni inte har ett bildabonnemang men vill publicera denna bild var vänlig och mejla vår svenska redaktion på: sweden(at)ipsnews.net och meddela att ni använt den.



Mabvuto Banda

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *