Snabbväxande privat sektor i Afrika – men utmaningar kvarstår

New York, 151111 (IPS) – Den privata sektorn växer snabbt i Afrika, vilket bidrar till en ökad ekonomisk tillväxt och utveckling på kontinenten. Men flera utmaningar återstår. Det var budskapet från en grupp globala företagsledare som nyligen deltog vid ett forum om Afrikas näringslivsklimat.

Forumet anordnades nyligen i Washington av organisationen Initiative for Global Development, IGD, och kom att kretsa kring de möjligheter och utmaningar som finns för näringslivet i Afrika.

-Afrikas privata sektor är på väg att bli en viktig kraft för att skapa tillväxt på kontinenten, slog IGD:s ordförande Mima Nedelcovych, fast.

Han tillade att företag som är baserade i Afrika står för mer än 80 procent av de arbetstillfällen som finns på kontinenten. Enligt Afrikanska utvecklingsbanken, AfDB, är en majoritet av de företag som finns i Afrika små, och det är inom dessa småföretag de flesta fattiga får en inkomst.

Den ekonomiska tillväxten i Afrika har skjutit fart igen efter den ekonomiska krisen 2008, och ligger för närvarande på fem procent. I Västafrika ligger siffran på hela sex procent – trots att regionen drabbades så hårt av ebolakrisen.

Utvecklingen beror på att exporten och den regionala handeln har ökat, liksom de utländska direktinvesteringarna. Världsbanken bedömer att 6 av världens 13 snabbast växande ekonomier finns i Afrika.

De internationella företagsledare som deltog vid forumet medgav samtidigt att afrikanska företag fortfarande har problem att nå ut på de globala marknaderna. Ett av de stora problemen är den korruption som frodas på kontinenten. Enligt Afrikanska unionen går närmare en fjärdedel av kontinentens samlade bruttonationalprodukt förlorad varje år på grund av korruption. Detta slår mot den ekonomiska tillväxten eftersom det leder till kraftigt stigande kostnader för företagen.

Mest utbredd är korruptionen i de länder som har stora naturresurser. I kontinentens största ekonomi Nigeria beräknas exempelvis oljeinkomster till ett värde av motsvarande 300 miljarder dollar ha gått förlorade sedan 1960-talet. Detta samtidigt som landets infrastruktur är mycket eftersatt och andelen fattiga uppgår till 60 procent av befolkningen.

-Korruptionen lever i mörker. Att belysa den kan bidra till att få ett slut på problemen, sade Solomon Asamoah från Afrikanska utvecklingsbanken i sitt anförande vid forumet.

Bristande infrastruktur är ett annat stort problem för näringslivet i Afrika. Abdu Mukhtar vid Dangote Group påpekade att hans industriföretag återkommande möts av problem på olika delar av kontinenten i samband med vägtransporter.

Tharanga Yakupitiyage

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *