Klimatförändringar kan leda till 100 miljoner fler fattiga

New York, 151111 (IPS) – Klimatförändringarna kan leda till att 100 miljoner fler människor drivs under fattigdomsstrecket under de kommande 15 åren. Det konstaterar Världsbanken i en ny rapport.

FN:s nya hållbara utvecklingsmål syftar till att utrota hungern och den extrema fattigdomen fram till år 2030. Men i sin nya rapport skriver Världsbanken att klimatförändringarnas förödande effekter kan slå hårt mot denna målsättning.

Enligt rapporten leder det förändrade klimatet redan nu till att människor inte kan ta sig ur fattigdomen. Och om inga “snabba, inkluderande och klimatsmarta” åtgärder sätts, samtidigt som utsläppen minskar, så kan ytterligare 100 miljoner människor tvingas leva i fattigdom år 2030, enligt rapporten.

Världens fattigaste riskerar enligt rapportförfattarna att drabbas av bland annat minskade skördar, ökade matpriser samt en ökad smittspridning på grund av värmeböljor och översvämningar.

Enligt rapporten kan detta slå undan de framgångar som gjorts i kampen mot fattigdomen och knuffa tillbaka människor i fattigdom, i synnerhet i Afrika och Sydasien.

Världsbanken slår fast att världens fattigaste är betydligt mer utsatta för klimatrelaterade hot och drabbas hårdare av exempelvis översvämningar, torkor och värmeböljor. Dessutom lever många av världens fattiga i de regioner som förväntas drabbas hårdast av en minskad matproduktion.

Världsbankens chef Jim Yong Kim påpekar att om kampen mot fattigdomen ska lyckas så krävs det kraftfulla åtgärder för att minska det klimathot som världens fattiga står inför, och en dramatisk minskning av de skadliga utsläppen.

-Klimatförändringarna drabbar de fattigaste värst och vi ställs nu inför utmaningen att skydda tiotals miljoner människor från att falla ner i extrem fattigdom på grund av ett förändrat klimat, säger Jim Yong Kim.

Harjeet Singh, klimatchef vid biståndsorganisationen ActionAid, säger till IPS att uppgifterna i den nya rapporten inte är nya, men att det är bra att den understryker att kampen mot fattigdomen kräver åtgärder mot klimatförändringarna.

Louise Whiting, expert vid den brittiska organisationen WaterAid, säger att världens fattigaste löper störst risk att drabbas av klimatförändringarna samtidigt som dessa befolkningar saknar de resurser som krävs för att kunna anpassa sig till klimatrelaterade problem.

-Våra analyser visar att bara i Bangladesh lever 38 miljoner människor i områden som riskerar att drabbas av klimatrelaterade katastrofer fram till år 2050. Om inget görs så kommer det att innebära ett slut på utvecklingen och ett slut för alla framgångar i kampen mot den extrema fattigdomen, säger hon till IPS.

Louise Whiting menar att för de familjer som lever i svår fattigdom, med bristande tillgång på rent vatten och avlopp, så kan förlängda torrperioder och intensivare monsuner leda till att flera års arbeten går förlorade. Vilket i sin tur fördjupar fattigdomen ytterligare.

-Åtgärder för att säkerställa tillgången på rent vatten och sanitära anläggningar förbättrar människors möjligheter att snabbare komma tillbaka och stå emot extrema klimatfenomen, säger hon.

Thalif Deen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *