Vattenkraft ska lysa upp norra Pakistan

Peshawar, 151030 (IPS) – Elavbrott är ett ständigt återkommande problem i stora delar av Pakistan. I den norra provinsen Khyber Pakhtunkhwa hoppas man kunna förbättra tillgången på el med hjälp av flera mindre vattenkraftsdammar.

-Vi är mycket glada över att den lokala dammen ska ge oss tillgång till billig och pålitlig el. Som det är nu står vi utan el i upp till 16 timmar om dygnet, säger läraren Muhammad Shafique från Upper Dir till IPS.

Nyligen lade provinsen Khyber Pakhtunkhwas politiske ledare den första stenen i bygget av ett vattenkraftverk i Lower Dir, som är en av provinsens 26 distrikt. Enligt Muhammad Shafique kommer den el som vattenkraftverket kommer att producera bli ett stort lyft för hela lokalsamhället.

-Barn som nu missar skoltid på grund av elavbrotten kommer att få det bättre, liksom patienter på sjukhusen, säger Muhammad Shafique.

Elavbrotten är ett återkommande problem i hela landet. På landsbygden kan avbrotten pågå 20 timmar om dygnet och i vissa städer i upp till 16 timmar om dygnet.

I Khyber Pakhtunkhwa planeras nu för flera mindre vattenkraftverk som ska förbättra situationen. Kraftverket i Lower Dir ska enligt planerna stå klart inom fyra år och kommer att producera 40 megawatt, berättar provinsministern Pervez Khattak för IPS. Tanken är att den el som produceras där även ska förbättra situationen i närliggande distrikt.

Vid sidan av denna anläggning planeras ytterligare fyra vattenkraftverk, enligt Pervez Khattak. Khyber Pakhtunkhwa är en orolig provins hårt drabbad av terrorism, men det är också en provins med stora vattenresurser.

-Vi planerar att bygga små kraftverk över hela provinsen för att förbättra situationen för industrierna, men också för alla människor som dagligen drabbas av ändlösa strömavbrott, säger informationsminister Mushtaq Ahmed Ghani till IPS.

Enligt elbolaget NTDC är elproduktionen i landet betydligt mindre än efterfrågan. Politikern Muhsin Aziz säger att de återkommande elavbrotten slagit mycket hårt mot industrin i Khyber Pakhtunkhwa.

-Närmare 300 industrier har stängts på grund av elbristen, vilket lett till att 20 000 människor har förlorat sina arbeten, säger Muhsin Aziz till IPS.

Han påpekar att välbärgade stadsbor skaffat sig dieselgeneratorer för sin elförsörjning, medan de fattiga på landsbygden inte har några alternativ.

Vissa bönder som har råd har i stället börjat använda sig av solenergi.

-Vi har installerat ett system för solenergi, men det är dyrt och småbönderna har inte haft råd, berättar jordbrukaren Musafir Khan från distriktet Mardan.

De ständigt återkommande elavbrotten har lett till protestaktioner, inte bara i Khyber Pakhtunkhwa, utan även i andra delar av landet.

*IPS kan erbjuda våra prenumeranter bilder till vissa av våra artiklar. Dessa säljs separat till ett fast pris på 500 kronor styck, eller genom särskilda bildabonnemang. Om ni inte har ett bildabonnemang men vill publicera denna bild var vänlig och mejla vår svenska redaktion på: sweden(at)ipsnews.net och meddela att ni använt den.



Ashfaq Yusufzai

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *