Kenya storsatsar på geotermisk energi

Olkaria, Kenya, 151021 (IPS) – Kenya var det första landet i Afrika som började använda geotermisk energi. Nu är landet först i världen med den allra senaste tekniken att utveckla småskaliga mobila geotermiska kraftverk.

Dessa kraftverk som ligger rakt ovanför borrhål i marken är energieffektiva eftersom elektriciteten kan föras direkt med elkablar ut på nätet utan att gå vägen via långa rör till ett större kraftverk. Dessutom kan elen börja produceras direkt, flera år tidigare jämfört med att vänta på att ett stort kraftverk ska bli klart.

De små kraftverken bidrar med 56 megawatt till det nationella nätet.

I Kenya är det möjligt att använda den geotermiska energin, som ligger lagrad under jordskorpan, tack vare den vulkaniska aktivitet som skapat den stora sprickdalen, Rift Valley.

Ingenjörerna på det statliga elbolaget Kenya Electricity Generating Company berättar att det kan ta ett antal år att bygga ett stort kraftverk som kräver flera borrhål. De mindre mobila kraftverken kan producera el samtidigt som större anläggningar byggs upp.

-Vi drar fördel av dessa mindre kraftverk och utvinner energi ur ånga som annars skulle gå till spillo medan huvudanläggningen byggs, säger Johnson Ndege, chefsingenjör vid det statliga bolaget.

Geotermisk energi utvinns genom värme som finns under jordskorpan, nära vulkaner och varma källor. Ånga från värmen i marken används för att driva turbiner, som i sin tur är kopplade till elgeneratorer. Ångan kommer från flera kilometer djupa borrhål.

-De små kraftverken var ett experiment som visat sig fungera bra. På det sättet kan energi utvinnas ur borrhål som annars inte hade använts på flera år, säger Johnson Ndege.

Hittills finns det elva småskaliga kraftverk i Olkaria i Rift Valley och fyra till är under uppbyggnad, vilka förväntas producera ytterligare 20 megawatt. Det statliga bolaget bygger även ett sjätte och sjunde kraftverk av större modell som ska stå färdiga 2018.

Geotermisk elproduktion har lett till att Kenya har gått från att vara nettoimportör av el från Uganda till att nu istället exportera el till grannlandet.

Geotermiska kraftverk producerar nu mer el än vattenverken i landet, enligt Albert Mugo, vd för det statliga elbolaget. Han påpekar också att det är mycket mer effektivt att använda geotermisk energi jämfört med vattenkraft och att det är en ren energikälla.

Kenya producerar i dag 51 procent av elektriciteten via geotermiska kraftverk, medan vattenkraften som tidigare dominerade nu står för 40 procent.

Landet har blivit världens åttonde största leverantör av geotermisk energi, med en total produktion på 585 megawatt. Det motsvarar fem procent av den globala geotermiska elproduktionen enligt World Geothermal Council.

Enligt landets energidepartement finns det samtidigt potential att utvinna mer än 10 000 megawatt via geotermiska kraftverk i Rift Valley.

*IPS kan erbjuda våra prenumeranter bilder till vissa av våra artiklar. Dessa säljs separat till ett fast pris på 500 kronor styck, eller genom särskilda bildabonnemang. Om ni inte har ett bildabonnemang men vill publicera denna bild var vänlig och mejla vår svenska redaktion på: sweden(at)ipsnews.net och meddela att ni använt den.



Isaiah Esipisu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *