Museer tar ställning för mänskliga rättigheter

Liverpool, 150911 (IPS) – Vid International Slavery Museum i Liverpool pågår just nu en utställning om den moderna slavhandeln i Indien. Det är bara ett exempel på hur flera museer i världen öppet börjat ta ställning för de mänskliga rättigheterna i vår tid, och inte bara blickar bakåt.

-Social rättvisa är inte något som uppstår av sig självt, utan det handlar om aktivism och människor som är beredda att ta risker, säger David Fleming, som är chef för National Museums Liverpool, där stadens museum om slaveri ingår.

Institutionen är medlem i den Liverpool-baserade organisationen Social Justice Alliance for Museums, Sjam, som bildades för två år sedan och nu har fler än 80 museer i olika delar av världen som medlemmar. Man ligger även bakom Federation of International Human Rights Museums, vars uttalade målsättning är att uppmana till samarbete mellan museer som väljer att lyfta fram “känsliga och kontroversiella människorättsteman”.

Enligt David Fleming är båda dessa organisationer exempel på hur många museer i världen har börjat förändras.

-Museer är inte några objektiva aktörer, utan har en uppgift att säkerställa minnen. Vi måste se över vilken roll museer ska spela och fråga oss hur de kan bidra till att skapa förändring, säger David Fleming till IPS.

Utställningen om modernt slaveri i Indien heter “Broken Lives” och kommer att visas fram till april nästa år. I fokus står offren för det moderna slaveriet i världen, varav hälften sägs vara indier. I Indien är det i synnerhet daliter, de som står längst ned i den sociala hierarkin, som utnyttjas. Broken Lives syftar till att vara ett “fönster” och visa något av situationen för daliter och andra som utsätts för modernt slaveri i landet.

Utställningen genomförs i samarbete med organisationen Dalit Freedom Network, och består vid sidan av fotografier och filmer även av personliga vittnesmål från offer för bland annat sexuella övergrepp och barnarbete. Men utställningen lyfter också fram de aktivister som arbetar för att förändra situationen.

Vid museets permanenta utställning visar man de grova övergrepp som förekom i samband med den historiska slavhandeln, och det rasistiska arv som följde i slaveriets spår.

Tillsammans med en institution till minne av slaveriets avskaffande i den franska staden Nantes, och en nyöppnad institution i Guadeloupe, tillhör detta museum i Liverpool ett fåtal i världen som är tillägnat slaveriets historia. Dessa museer har samtidigt fungerat som inspiration för bland annat Musée d’Aquitaine i Bordeaux, som inrättat en permanent utställning om slaveriet.

Det gemensamma för institutionerna är att de vill påverka besökarna – och främja respekten för mänskliga rättigheter, mångfald och en ökad social rättvisa.

-Vår öppna målsättning är att påverka allmänheten att vilja kämpa för mänskliga rättigheter. Vi vill att besökare vid slaverimuseet ska gå därifrån med en stark vilja att bekämpa rasismen, säger David Fleming.

Han berättar att han ofta besöker andra institutioner i världen för att berätta om arbetet i Liverpool. David Fleming påpekar att många museer utsätts för kritik både när de anses gå för långt, men också för motsatsen. Däremot menar han att något mellanläge inte är att rekommendera, eftersom världen redan är full med museer som försöker hålla sig till en “falsk neutralitet”.

-I vissa länder vill man inte att museerna ska förändras. Men här i Liverpool handlar inte allt om turism, säger David Fleming.

*IPS kan erbjuda våra prenumeranter bilder till vissa av våra artiklar. Dessa säljs separat till ett fast pris på 500 kronor styck, eller genom särskilda bildabonnemang. Om ni inte har ett bildabonnemang men vill publicera dessa bilder var vänlig och mejla vår svenska redaktion på: sweden(at)ipsnews.net och meddela att ni använt den.

A. D. McKenzieer

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *