Italien vill se ökat fokus på interneträttigheter

Rom, 150908 (IPS) – Italien har antagit en deklaration om rättigheter på internet och förhoppningen är att den ska bana väg för ny lagstiftning och internationella fördrag.

Initiativet ska presenteras vid Forumet för förvaltning av internet i november i staden João Pessoa i Brasilien.

Ett antal progressiva tidningar välkomnar beskedet och menar att det utgör ett viktigt historiskt steg för att lyfta frågor som rör styrningen av internet och att det kommer att öka Italiens internationella anseende på området.

I andra länder har liknande förslag utarbetats av främst forskare, organisationer, företag eller andra berörda aktörer, men i Italien har det skett genom en komplex men öppen dialog mellan institutioner och medborgare. Bland annat har medborgare kunnat delta i ett offentligt samråd på internet under fyra månader.

I den kommitté av experter som lett arbetet med att utarbeta dokumentet återfinns Laura Boldrini, talman för italienska parlamentets underhus och tidigare UNHCR:s talesperson, samt Stefano Rodotà, en italiensk jurist och politiker som under lång tid har förespråkat att en “Magna Carta” för det digitala samhället utformas.

Till skillnad från andra liknande initiativ finns det i den italienska förklaringen inga specifika eller detaljerade formuleringar av de olika principerna och rättigheterna som slås fast i internationella dokument, enligt Stefano Rodotà. Däremot innehåller den försök att identifiera specifika principer och rättigheter i den digitala världen och framhåller på vilket sätt de bidrar till omdefinitioner av rättigheter i stort.

Initiativet i Italien täcker ett brett spektrum av frågor som rätten att ha tillgång till internet, nätneutralitet – hur den trafik som skickas på internet ska behandlas, informationsmässigt självbestämmande, säkerhet, integritet, massövervakning, rätten till anonymitet, utvecklingen av en digital identitet och rätten att glömmas bort på nätet. Deklarationen kritiserar även bristen på insyn i hur operatörer utformar användarvillkor. Det betonas även att säkerhetsbehov och mer övervakning inte ska prioriteras framför grundläggande fri- och rättigheter.

Renata Avila från Guatemala leder the Web We Want-kampanjen som är en rörelse som arbetar för att främja mänskliga rättigheter på nätet. Hon ställer sig positiv till att initiativet i Italien tar upp nätneutralitet och fri programvara men anser att ett tydligare och starkare erkännande av rätten till privat kommunikation och rätten till anonymitet krävs.

För närvarande har deklarationen inget rättsligt värde, men enligt Laura Boldrini kommer det läggas fram en motion i parlamentet under de kommande månaderna. Förklaringen kan utgöra en utgångspunkt för ett rättsligt bindande dokument och har likheter med nationell lagstiftning som införts i Brasilien och Filippinerna. Initiativtagarna till förklaringen i Italien har haft ett internationellt ramverk i åtanke under utformningen.

Andrea Pettrachin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *