Sri Lanka: Tiotusentals internflyktingar väntar på att få återvända

Jaffna, 150904 (IPS) – Sex år har gått sedan det långa inbördeskriget i Sri Lanka avslutades. Men fortfarande finns det närmare 50 000 internflyktingar i landet som väntar på att få återvända till sina hem som övertogs av militären under konflikten.

Frågan om internflyktingarna är något som landets nya regering och president Maithripala Sirisena kommer att bli tvungna att hantera. Striderna mellan regeringsarmén och den separatistiska LTTE-gerillan avslutades 2009, men krigets effekter är fortfarande högst påtagliga för många invånare.

Siva Ariyarathnam är en av många som bara går och väntar på att myndigheterna ska ge ett besked om när han kan återvända hem. Liksom tiotusentals andra flydde han med sin familj från norra Sri Lanka under 1990-talet, då armén intog den nordliga provinsen i syfte att bekämpa gerillan. Regeringen har meddelat att man planerar att återlämna markerna till de 50 000 internflyktingarna, men inte när det ska ske.

Siva Ariyarathnam säger att tiden börjat rinna ut för honom.

-Vet du hur det känns att bo i andras hem under en så lång tid? Man är alltid en utomstående. Jag börjar bli gammal och vill bo med min familj under mitt eget tak. Jag vill dö hemma, inte någon annanstans, säger han till IPS.

Han delar den känslan med många andra i den gamla krigszonen i landets norra delar, som bland annat består av regionen Vanni och Jaffna.

Under krigsåren tvingades mängder av människor på flykt, då både gerillan och regeringsstyrkorna iscensatte stora folkomflyttningar. Konflikten, som avslutades då LTTE-gerillan till sist besegrades i maj 2009, fick enorma konsekvenser för mängder av människor. Enligt försiktiga beräkningar dödades över 100 000 människor i striderna, medan FN i en rapport beräknat att uppemot 40 000 civila dog i samband med slutstriderna mellan 2008 och 2009.

Många internflyktingar har med tiden kunnat flytta tillbaka till sina hem. Men fortfarande tvingas 50 000 människor att bo hos värdfamiljer eller i flyktingcenter, eftersom deras hembyar fortfarande kontrolleras av militären. Dessa militära zoner skapades på 1990-talet, då armén tog över civila landområden för att sätta stopp för gerillans framfart.

År 2009 hade militären ockuperat över 11 600 hektar mark på Jaffnahalvön, den region som Siva Ariyarathnam och hans familj kommer ifrån.

Efter krigsslutet hoppades många interflyktingar att de snart skulle kunna återvända hem. Men landets dåvarande regering, under president Mahinda Rajapaksa, prioriterade inte frågan utan föredrog att bibehålla en stark militär närvaro i landets norra delar.

I januari i år vanns dock presidentvalet överraskande av den nuvarande presidenten Maithripala Sirisena, som lovade att skynda på processen att överlämna beslagtagen mark. I april överlämnades 1 000 hektar mark av militären, men sedan dess har inte mycket skett.

Den långsamma processen har lett till att internflyktingarna ofta tvingas leva i fattigdom, berättar Marita Swain vid organisationen Internal Displacement Monitoring Centre, IDMC.

-De främsta skälen till fattigdomen är att internflyktingarna saknar jordar, samt att de inte har kompenserats för de marker och egendomar som gick förlorade under kriget, då militären eller myndigheterna övertog deras marker, säger Marita Swain till IPS.

Enligt en rapport som IDMC släppte i juli finns det 73 700 internflyktingar i landet, vilket är en betydligt högre siffra än den officiella. De flesta internflyktingar lever hos värdfamiljer, medan 4 700 bor på ett center i Jaffna.

*IPS kan erbjuda våra prenumeranter bilder till vissa av våra artiklar. Dessa säljs separat till ett fast pris på 500 kronor styck, eller genom särskilda bildabonnemang. Om ni inte har ett bildabonnemang men vill publicera denna bild var vänlig och mejla vår svenska redaktion på: sweden(at)ipsnews.net och meddela att ni använt den.



Amantha Perera

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *