FN lanserar journummer för irakiska flyktingar

New York, 150825 (IPS) – FN lanserade på tisdagen ett journummer för att sprida information om tillgängliga hjälpinsatser till de över tre miljoner irakier som befinner sig på flykt i hemlandet. Sammanlagt beräknas nu en fjärdedel av den irakiska befolkningen vara i behov av humanitär hjälp.

Krisen i Irak har utlöst en våg av internflyktingar av “oöverträffade” proportioner. Enligt FN:s flyktingorgan UNHCR har över 3,1 miljoner människor tvingats på flykt bara sedan januari förra året. I ett gemensamt uttalande från UNHCR och FN-organen WFP och Ocha, befinner sig internflyktingarna på över tre tusen olika platser i landet. Många uppges befinna sig på avlägsna platser dit det är svårt att nå ut med hjälpinsatser.

Av Iraks 33 miljoner invånare beräknas 8,2 miljoner, nästan en fjärdedel av befolkningen, nu vara i behov av hjälpinsatser.

Det nya journumret drivs av FN:s kontor för projekttjänster, Unops, från den nordirakiska staden Erbil. Kareem Elbayar, som arbetar vid centret, berättar i en telefonintervju med IPS att journumret syftar till att nå ut med information om nästan alla humanitära insatser som bedrivs av FN och andra organisationer i landet. Centret kan nås från hela Irak genom att man ringer numret 6999.

-Vi har sammanlagt sju telefonister som arbetar under kontorstid och talar arabiska, engelska och kurdiska, säger Kareem Elbayar till IPS.

Han påpekar att statistik visar att de allra flesta irakier i dag har tillgång till en mobiltelefon, och därmed har möjlighet att ringa till centret för att få reda på var hjälp kan erbjudas.

Satsningen är än så länge ett årslångt pilotprojekt som har finansierats av FN. Men enligt Kareem Elbayar är målet att satsningen ska fortsätta, och centret har möjlighet att på sikt anställa många fler telefonister. Men för att det ska ske krävs det ytterligare finansiering.

Humanitära organisationer sprider nu information om numret i flyktingläger. Samtidigt visar en rapport från det humanitära FN-organet Ocha att nio av tio irakiska internflyktingar bor på andra platser där lokalbefolkningarna gör vad de kan för att hjälpa civila som tvingats fly undan våld och strider.

Kareem Elbayar berättar att irakiska och kurdiska myndigheter har erbjudit sig att skicka ut mass-sms till befolkningar i vissa områden i landet för att informera om journumret.

De strider som följt i samband med att extremistgruppen IS haft stora framgångar i Irak, samt de motattacker som regeringsstyrkor genomfört, har lett till en humanitär kris i landet. En rapport från Ocha visar att nästan 6,7 miljoner irakier saknar tillgång till sjukvård, samt att 4,1 miljoner människor är i akut behov av att få tillgång till rent vatten och sanitära anläggningar.

En av de grupper som drabbats värst är barnen. Mängder av barn har skadats, utsatts för övergrepp, traumatiserats eller lever nära svältgränsen. Nästan tre miljoner krigsdrabbade barn står utan skolor.

Hälften av flyktingarna i landet anses vara i stort behov av tillfälliga bostäder, medan 700 000 människor tvingas bo i enkla tält eller i övergivna byggnader. I juni rapporterade Ocha att “en stor del av Iraks spannmålsbälte är nu direkt kontrollerade av väpnade grupper”, samtidigt som organet varnade för att en stor del av infrastrukturen förstörts och skördarna minskat betydligt.

Resultatet har blivit att närmare 4,4 miljoner irakier är i akut behov av mathjälp. Många är redan drabbade av undernäring.

Frågan är om det nya journumret på sikt kommer att kunna bidra till att i någon högre utsträckning minska lidandet för de irakier som befinner sig på flykt från sina hem. Detta med tanke på att de humanitära organisationerna har stora problem att få fram den finansiering som krävs för hjälpinsatserna, samtidigt som behoven bara fortsätter att öka.

Kanya D'Almeida

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *